Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 22 paź 2020, 03:53


Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 26 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 20:44 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Źródło? to pewnie będzie napięcie elektryczne, dojdzie do spięcia, zasilacz tego nie zatrzyma, przejdzie po komputerze i podzespoły lecą. Zazwyczaj są to skoki i spadki napięcia. Dlatego dobre zasilacze mają zabezpieczenia anty spięciowe etc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 20:50 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
A od czego jeszcze? Skąd taki skok się wziąć może?
I jak jeśli to jest tak wadliwy zasilacz to jednak przepracował tyle czasu?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 20:53 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Mogą to być wyładowania atmosferyczne. Wiesz może i przepracował zasilacz trochę latek, Twój wybór co z tym zrobisz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 21:04 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Zaraz...
Czyli jak?
Bo czegoś nie rozumiem. Zasilacz działa jak a więc: gram gram gram i nagle komputer się spalił?
Czy:
-Gram gram gram, za oknem co chwila pioruny. Któryś spalił w końcu kompa...

Jak to wygląda konkretniej?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 21:30 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Zasilacz:
-utrzymywanie stałego napięcia
-Jeśli komputer przegrzeje się zasilacz wyłączy go - chodzi o to, aby coś się nie spaliło, tak samo jak braknie prądu, zasilacz powinien zadbać o to, aby komputer bezpiecznie został odcięty od prądu(ale to trochę głupio brzmi).
No tak, patrząc po twojej przypadłości procesor drastycznie się grzeje, jeśli stan będzie naprawdę krytyczny zasilacz powinien odłączyć komputer, jeśli zasilacz jest kijowy, może to olać i wtedy wszystko leci z dymem.

Czyli mówiąc prościej Grasz - wyciskasz z kompa siódme poty - podzespół się grzeje, zasilacz nie odłączy kompa, wnętrze się pali.
Za oknem szaleje burza, uderzy gdzieś w transformator(mniejsza o to) wtedy idzie mocne napięcie, zasilacz nie powinien go przepuścić, ale jak to się stanie - znowu wnętrze się pali.

PS.Ja tak to rozumiem, w razie jakiś błędów proszę autora naprowadzić na odpowiednią ściężkę, a mnie "skarcić"( albo poprawić) ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 21:47 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
zefiron napisał(a):
Czyli mówiąc prościej Grasz - wyciskasz z kompa siódme poty - podzespół się grzeje, zasilacz nie odłączy kompa, wnętrze się pali.

Dwukrotnie grałem godzinę z mierzeniem temperatury- najwyższa zanotowana temperatura to karta graficzna która osiągnęła 73 stopnie ( w obu pomiarach taki sam czas i ten sam wynik) więc zdaje się być moim zdaniem ok.

Kiedyś pamiętam iż nagle komputer grałem w Skyrima i grałem aż się wyłączył. Czyżby jednak zasilacz wykonał zadanie pomyślnie? Komp wyczyszczony a przygoda nigdy taka się nie powtórzyła.
Prawdopodobnie raz komp się nagle wyłączył ale to nie potwierdzone.

zefiron napisał(a):
Za oknem szaleje burza, uderzy gdzieś w transformator(mniejsza o to) wtedy idzie mocne napięcie, zasilacz nie powinien go przepuścić, ale jak to się stanie - znowu wnętrze się pali

A ja mam zwyczaj wyłączać komputer gdy za oknem pioruny słychać :)

Odpowiedź Sovieta:
Jeśli masz możliwość zakupu nwoego zasilacza to kup - zawsze się przyda. Jeśli nie ma takiej opcji to i tak nic nie poradzisz, więc po co się przejmować, zwłaszcza, że nic się aktualnie nie psuje.

Fragment rozmowy z Sovietem z stalker.pl:
Soviet:
Ale co mamy ci napisać? Że w ciągu najbliższych 3 miesięcy szanse na spalenie zasilacza wynoszą od 15-30%? Weź zacznij myśleć. Im gorszy zasilacz tym większe szanse. Jak nie masz jakiś losowych resetów, zwiech, blue-screenów i problemów z włączeniem kompa to nie masz się o co martwić. Chałupy nie spalisz.

Ja:
@Soviet, ale chodzi o to jak wygląda życie z takim zasilaczem. Czy to jest na zasadzie każdy dzień wielką niepewnością czy to na zasadzie może ale nie musi ale pójść może każdy zasilacz nawet za 300zł?

Co do zdarzeń losowych:
-Raz komputer się wyłączył i jakiś komunikat był czy coś ale nie wiem co to było
-(chyba) raz coś było że sam się wyłączył.
To wszystko. Zwiechy czyli co? Raczej nie. Blue screen? NIGDY. Włączanie kompa? Zawsze dobrze działa.


Więc jak? Co w takim razie?

Soviet:
No to nic. Następnym razem kupisz lepszy zasilacz, a teraz już możesz iść pograć w Skajrima czy coś.
Ja: "No to nic". Czyli wszystko ok? O nic się nie martwić? Zacząć się martwić jak zacznie się błędnie włączać, bluescreeny, auto-wywalanie/wyłączanie itp.?

A póki co jest jeszcze spoko i nie muszę się spieszyć z wymianą?

Czy może jest coś jeszcze o czym nie wiem?

Soviet:Nom.
------------
Zefiron, co możesz o tym powiedzieć? Zgadzasz się z nim iż jeśli aktualnie wszystko w komputerze chodzi poprawnie to nie ma się co się martwić a nim zasilacz się spali pociągając za sobą w nicość i zagładę także resztę kompa będzie dawał mi wyraźne sygnały poprzez masę bluescreenów, wyłączania się komputerów, awarii, komunikatów itp. ?

I co z moim pytaniem do Sovieta (jeszcze nie odpowiedział):
"Tylko czemu podobno niektórym zasilacz padał z partyzanta że tak powiem? Nagle, niespodziewanie?
Bo z wątku z elektrody wynika iż nie znasz dnia ani godziny, z twoich postów wynika iż nim się spali każdego normalnego człowieka... co tam normalnego człowieka, nawet Wolanda, szlak trafi i kupi nowy zasilacz nim tamten coś uszkodzi?"
Co ty na to pytanie odpowiesz?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 22:05 
Casual
Casual

Dołączył(a): 03 mar 2013, 20:30
Posty: 11
Słuchaj, zasilacz może Ci paść w KAŻDEJ chwili bez konkretnego powodu (tzn. siedzisz sobie na necie i nagle komp się wyłączył po czym nie możesz już go odpalić). Przed spaleniem zasilacza nie wyświetli Ci się komunikat "Uwaga, za kilka minut Twój zasilacz się spali. Prosimy wyłączyć komputer". Zasilacz obok stacji dysku to najczęściej psujący się podzespół komputera i nawet na najlepszych jest ryzyko spalenia i tak jak ten gość na tamtym forum Ci napisał "im gorszy zasilacz tym większe prawdopodobieństwo" dlatego zamiast prowadzić tu dyskusje to radzę zbierać na nowy zasilacz. Komputer masz słaby, więc do jego utrzymania wystarczy jakiś Chieftec 350W który kosztuje nie więcej jak 100zł.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 22:10 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Ale od czego ma się spalić jak temperatura w normie a burzy czy czegokolwiek innego nie ma?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 22:16 
Casual
Casual

Dołączył(a): 03 mar 2013, 20:30
Posty: 11
Nie zadawaj tu takich pytań, bo wątpię żeby ktoś tu miał taką wiedzę żeby Ci to dokładnie wyjaśnić. To tak jak z żarówkami. Świeci sobie aż nagle się spala mimo tego, że ma dopiero kilka dni. Jeżeli chcesz dokładnie widzieć to poszukaj w internecie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zasilacz do Skyrima (TRZ502)
PostNapisane: 10 mar 2013, 22:53 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Odpowiedź Sovieta jak się spytałem co sądzi o twoim poście:
"Pewnie, że może tak się stać. Tak samo jak w dowolnej chwili może zespuć się cokolwiek elektronicznego, zegarek, samochód, telewizor, a nawet Woland może paść na wylew za 5 sekund. Jednak dzieje się tak bardzo rzadko i zazwyczaj można przewiedzieć, że coś jest nie tak."

Innymi słowy nie ma co panikować z wymianą zasilacza. Może padnie może nie. A równie dobrze kupię nowy a to dopiero ten nowy narozrabia. Jechałem na tym zasilaczu od świąt w 2009 roku do dziś. Działa. Raz w kryzysowej sytuacji zareagował (raz bo innych najwyraźniej nie było, nie wiedziałem nawet że pewnie wtedy była sytuacja kryzysowa... albo nawet nie było jeszcze kryzysu ale było coś nie tak i zasilacz najwyraźniej nie dopuścił by zaistniała sytuacja kryzysowa potencjalnie z czasem prowadząca do katastrofy). Tym bardziej iż jak sam napisałeś i tak w ogóle nie bardzo wiadomo co i jak w ogóle to działa. Cóż, problem chyba wyjaśniony. Gdybym nie sprawdzał tego nieszczęsnego zasilacza nie popełniłbym tego tematu i grałbym dziś, jutro, za rok, za kilka lat, za kilkanaście lat a potem nawet i na emeryturze na tym kompie na tym samym zasilaczu w nieświadomości z zagrożenia że w każdej chwili to padnie...

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 3   [ Posty: 26 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 44 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules