Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 22 paź 2020, 00:58


Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 5 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozwiązanie problemu i nowe problemy
PostNapisane: 12 mar 2013, 07:37 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Gram sobie. Idę przez las Falkret do Wieży Strażniczej w Falkret zabić maga dla Towarzyszy, idę z Erin. Gra się tnie. W trzeciej osobie szczególnie, ale też i w pierwszoosobowym trybie widoku. Szczególnie w czasie walki. Jak idę sobie dalej po wykonaniu misji również. Wkurzyłem się, wkurza mnie to cięcie się. Naprawdę coś już odwaliło grze. Wychodzę. Wchodzę na steam. Ustawiam właściwości dla Skyrima i w właściwościach nakazałem wyłączyć dostęp do społeczności steam w trakcie gry. Odpalam grę. Gra płynna tak w pierwszoosobowym jak i drugoosobowym trybie! Ewidentnie w pełni płynna! I to nie tak jak dotychczas że płynna ale widać było że fps są tak na zasadzie że widać że coś nie tak z fps.
No ogólnie obraz płynny ale to taka efpeesowa granica płynności. Jest ok ale 3-5 fps mniej i się zaczną przycinki, zwolnienia itp.
Nie jest to raczej chwilowa poprawa. Mam Warchief Bulwark i miałem Einherjar Armor. Nawet jak grałem bez followerów gra zwalniała jak miałem te zbroje. Einherjar jako mocniej zwalniający wywaliłem, Warchief zostawiłem "a bo może się uda coś naprawić i ubiorę to jak będę testował czy serio gra przyśpieszyła". W domu- w 100% płynnie. Odniosłem wrażenie że 1-3 fps (ale to normalne) mniej jednak w 100% płynnie i to nie na granicy płynności a taka prawdziwa płynność, pełna. A z tą zbroją było przycinanie się! Wychodzę na miasto. Jedna sekundowa przycinka ale to kwestia zbudowania Markartu (chyba najcięższe miasto dla kompa to jest), potem wszystko ok więcej się nie powtórzyło. FPS? Bez zmian! Wszystko tak jak w lesie Falkret czy w domu- 100%, pełna płynność.

A teraz pojawiają się następujące problemy:
1. Jak robić screeny? Wszystkie metody inne poproszę. Ale nie chciałbym edytować SkyrimPrefs.ini bo trzeba dać "tylko do odczytu" a każda późniejsza modyfikacja skutkuje tym że trzeba pozwolić odblokować, wgrać moda lub zmienić ustawienia a potem znów poprawić linijkę jakąś.
2. Czy czas gry potem będzie mi się naliczał na steamie czy nie? Przegram kolejne 500 godzin i razem będę miał tysiąc a steam pokaże tylko dotychczasowe 500?
3. Jak z achievementami?
4. To bezpieczne? Stabilne? Nic się nie popsuje? Nie ma żadnych zagrożeń? Można tak w ogóle grać?
5. Jakieś inne uwagi ktoś ma?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rozwiązanie problemu i nowe problemy
PostNapisane: 12 mar 2013, 11:40 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Screeny? Podczas gry wciskasz F12 po wyjściu w okienku Steam powinno pojawić się okno z zrzutami (tutaj pewien nie jestem bo nigdy screenów nie robiłem)

Możesz użyć również programu FRAPS na klawiszu F10 robi się screen'a dodatkowo jak masz odpalony program to podczas gry masz pokazany licznik FPS.

Pytanie dlaczemu gra Ci zwalnia? Ta zbroja jest z moda jakiegoś? Jeśli tak to pewnie dlatego, że ona jest w wysokiej rozdzielczości, gra ma do wczytania teksture i klatkuje, dodatkowo otwarta przestrzeń.

Natomiast u mnie pamiętam gra strasznie zwalniała w mieście Biała Grań, licznik FPS spadał do 19 FPS.
Pewien nie jestem, ale chyba im więcej grasz, to więcej terenu odkrywasz, sejwy nabieraja na wadze, więcej skryptów do wczytania, gra zwalnia. Tutaj nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, jeśli gramy z widoku "oczu" bohatera, to widzimy tylko część świata, natomiast jeśli przełączymy się na widok trzecioosobowy to gra ma do ogarnięcia trochę więcej - całego naszego bohatyra i świat nas otaczający. Wniosek według mnie: grając w pierwszej osobie gra "widzi" mniej terenu i chodzi szybciej.

To są moje wnioski i prawdopodobnie są one błędne, ale ja tak to sobie wyobrażam ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rozwiązanie problemu i nowe problemy
PostNapisane: 12 mar 2013, 14:53 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
zefiron napisał(a):
Screeny? Podczas gry wciskasz F12 po wyjściu w okienku Steam powinno pojawić się okno z zrzutami (tutaj pewien nie jestem bo nigdy screenów nie robiłem)

Fajnie. Wiem. Ale co jak dostęp do społeczności steam mam wyłączony tak jak i steam cloud?
A więc co? F12 w tej sytuacji nie działa.

zefiron napisał(a):
Pytanie dlaczemu gra Ci zwalnia? Ta zbroja jest z moda jakiegoś? Jeśli tak to pewnie dlatego, że ona jest w wysokiej rozdzielczości, gra ma do wczytania teksture i klatkuje, dodatkowo otwarta przestrzeń.


Gra ZWALNIAŁA. Po wyłączeniu steam choć poniekąd zwalnia jest to kwestia czysto kosmetyczna, gra dalej ma PEŁNĄ PŁYNNOŚĆ.

zefiron napisał(a):
Tutaj nasuwa mi się jeszcze jedna myśl, jeśli gramy z widoku "oczu" bohatera, to widzimy tylko część świata, natomiast jeśli przełączymy się na widok trzecioosobowy to gra ma do ogarnięcia trochę więcej - całego naszego bohatyra i świat nas otaczający. Wniosek według mnie: grając w pierwszej osobie gra "widzi" mniej terenu i chodzi szybciej.

Wiem, jednak po wyłączeniu Steam dalej to kwestia kosmetyczna a gra ma PEŁNĄ PŁYNNOŚĆ


Można prosić o odpowiedź do zadanych na końcu pytań a nie do opisu tego co zrobiłem i dlaczego zrobiłem? Bo ja wiem co zrobiłem, po co, jak to działa. Ja się pytam o co innego, interesują mnie TYLKO podpunkty 1-5.


A Fraps płatny, poza tym nie bardzo chciałbym by to był program działający w tle.

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rozwiązanie problemu i nowe problemy
PostNapisane: 12 mar 2013, 14:57 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
To na drugi raz pytaj konkretniej może o co Ci DOKŁADNIE chodzi, a nie na początku walisz wykład "gra mi zwalnia" na końcu ni stąd ni zowąd pytanie o screeny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Rozwiązanie problemu i nowe problemy
PostNapisane: 12 mar 2013, 15:07 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
1. Wyjaśniłem czemu wyłączyłem społeczność steam i steam cloud
2. Może komuś to pomoże kiedyś?
3. To może pomożesz tak że screenami jak i z resztą?
4. Coś się może stać jak nie używam steam cloud?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 5 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 38 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules