Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 21 paź 2020, 10:22


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 18 maja 2014, 22:12 
Casual
Casual

Dołączył(a): 07 mar 2014, 23:08
Posty: 7
Na początek mój sprzęt: i5-750, 8GB RAM DDR3, GF GTX460
Gram na najwyższych ustawieniach i wszystko chodzi płynnie; po kilku, czasem kilkunastu albo i niekiedy kilkudziesięciu minutach pojawia się problem. W momencie pojawienia się w nowej lokacji (np. wejście do jakiejś gospody albo szybkie przeniesienie się do jakiejś lokacji) przez kilka sekund gra chodzi niemiłosiernie wolno (pewnie jakieś 5-10fps, nie mierzyłem) - czasem wystarczy odczekać kilka sekund i wszystko wraca do normy a czasami nic to nie pomaga i muszę wyłączać i włączać grę z ostatniego save'a. Podczas tych "zacinek" włączając mapę wszystko chodzi jak trzeba, po wyjściu z trybu mapy tnie nadal, również inwentarz, jakieś sugestie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 19 maja 2014, 08:55 
ShadowCaster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2014, 12:59
Posty: 2004
Lokalizacja: Poznań
masz jakieś mody lub DLC?

_________________
Galeria Skyrim


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 19 maja 2014, 11:37 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Ja tam specem nie jestem ale miewałem coś takiego i źródłami były
-Przeciężenie komputera, po prostu za dobre mody. Zejść z ustawieniamy starczy trochę, szczególnie pomocne jest wyłączenie shadowongrass w skyrimpref.ini (to jest naprawdę wyjątkowo pamięciożerne).
-Syf na komputerze :)
Stopień pofragmentowania dysku: 6%
Gra się cięła, wywalała etc.
Defragmentacja i priorytetyzacja plików.
I gra działa spoko ^.^

Tak czy siak na jakieś 80% to jest coś z pamięcią i sprzętem...

A te 20% to może masz (jeśli masz mody) źle load order lub mod niepoprawnie zainstalowany? To też robi takie problemy.

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 19 maja 2014, 21:49 
Casual
Casual

Dołączył(a): 07 mar 2014, 23:08
Posty: 7
Nie posiadam żadnych modów ani DLC, gra zainstalowana jest na dysku SSD, jestem serwisantem komputerowych, więc uwierzcie mi, że nie mam syfu w systemie ;) W przeciągu ostatniego miesiąca rozszerzyłem pamięć z 4 na 8GB, niczego to nie zmieniło.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 19 maja 2014, 23:48 
ShadowCaster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2014, 12:59
Posty: 2004
Lokalizacja: Poznań
jeśli nie posiadasz żadnych modów ani DLC, problem jaki opisałeś w ogóle nie powinien występować.
Podaj czy komputer to laptop czy stacjonarka oraz czy system jest 32 czy 64.
Problem według mnie leży w magazynowaniu tekstur, które przepełniają bufor ram. Jest na to kilka rozwiązań.

_________________
Galeria Skyrim


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 20 maja 2014, 04:44 
Casual
Casual

Dołączył(a): 07 mar 2014, 23:08
Posty: 7
nocny napisał(a):
jeśli nie posiadasz żadnych modów ani DLC, problem jaki opisałeś w ogóle nie powinien występować.
Podaj czy komputer to laptop czy stacjonarka oraz czy system jest 32 czy 64.
Problem według mnie leży w magazynowaniu tekstur, które przepełniają bufor ram. Jest na to kilka rozwiązań.

Stacjonarka, Windows 7 Pro x64


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skyrim zacina po wgraniu nowej lokacji
PostNapisane: 20 maja 2014, 10:34 
ShadowCaster
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2014, 12:59
Posty: 2004
Lokalizacja: Poznań
ok, no to lecimy. Zestaw, który podaję robi dobrą robotę, mniemam, że będzie pomocny też dla Ciebie.
-pobierz SKSE, zainstaluj
-następnie Memory Blocks Log
to jest plugin dla SKSE, jego zawartość ( MemoryBlocksLog.dll, MemoryBlocksLog.ini )
wypakuj do katalogu data / skse /plugins)
- dodaj wpis do pliku Skyrim/data/SKSE/SKSE.ini:
Kod:
[NotPlacebo]
GiveFirstBornToSheson=1

-kolejnie narzędzie to CTD and Memory patch ENBoost
(w sekcji install opisu moda jest wyczerpujący opis instalacji)

na tym etapie problem nie powinien już istnieć. Jeśli będzie występował uparcie dalej, trzeba będzie zastosować bardziej złożone metody. Nie wiem czy wybierzesz wykorzystanie tego zestawu więc na razie tym się zatrzymam.

pomocny może być tutorial Gophera

_________________
Galeria Skyrim


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 40 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules