Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 25 sie 2019, 06:02


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 10 lis 2017, 15:41 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 lis 2017, 19:55
Posty: 3
Witam, chciałem właśnie zacząć od nowa swoją przygodę ze Skyrim, ale napotkałem na pewne problemy. Po zainstalowaniu i włączeniu gry, wyświetla mi się komunikat, że Skyrim sprawdzi parametry karty graficznej i ustawi je odpowiednio. Po wszystkim wchodzę w opcje i ustawiam wszystko po swojemu, a następnie włączam grę. I tu pojawia się właśnie problem, gdyż Skyrim włącza się w małym oknie, w rogu ekranu, a do tego przy słowach z menu pojawia się znak '$'. Reinstalowałem, usuwałem wszystkie pliki gry z całego komputera, wyłączyłem steam cloud, sprawdzałem spójność plików, reinstalowałem następne kilka razy, restartowałem komputer, usuwałem wszystkie programy związane z modami i nic. Parę lat temu bawiłem się trochę w modowanie za pomocą Nexusa i prawdopodobnie odinstalowałem go bez usunięcia modów itp. Po odinstalowaniu i usunięciu wszystkich możliwych plików związanych ze Skyrim i przeszukaniu komputera znalazłem jednak kilka plików i folderów związanych ze Skyrim, których nigdzie nie mogę znaleźć oraz w żadnym wypadku nie daję rady ich usunąć, ponieważ podobno nie istnieją już. Nie mam już pomysłów co robić. Po zmianie języka na angielski Skyrim dalej otwiera się w małym oknie, ale znikają już wtedy znaki '$', lecz po powrocie na język polski drugi problem wraca (do tego słowa są po angielski, a nie polsku). Sterowniki karty graficznej mam zaktualizowane.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 12 lis 2017, 07:11 
Pierwszy gamepad
Pierwszy gamepad

Dołączył(a): 24 paź 2013, 13:10
Posty: 89
Lokalizacja: Zabierzów
Gra w: TES, Civilization, HOMM, Gothic
Nigdy nie zetknąłem się z czymś takim, ale kilka sugestii: pliki ukryte (włączony atrybut "Hidden")? Uprawnienia administratora? Pliki nie usunięte z Kosza? Może warto uruchomić chkdsk lub inny program do sprawdzania poprawności na dysku? Śmieci w Rejestrze (osobiście używam programu CCleaner, są też inne)? Nie wiem, jak zaawansowanym użytkownikiem komputera jesteś więc przepraszam, jeśli niektóre pomysły były zbyt oczywiste.

S.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 17 lis 2017, 15:12 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 lis 2017, 19:55
Posty: 3
Wszystko już sprawdziłem. Po już entym reinstallu pojawił mi się folder Skyrim w My Games i postanowiłem, że samemu zrobię SkyrimPrefs.ini i Skyrim.ini co podziałało. Zrobiłem również folder do zapisów, którego też nie było po zainstalowaniu i odpalaniu gry. Aktualnie Skyrim włącza mi się już w pełnym ekranie, oraz zniknęły dolary przed słowami. Słowa jak i dialogi są w końcu po polsku. Został tylko problem z każdorazowo ustawianiem parametrów graficznych przy odpalaniu Skyrima, co myślę, że jest spowodowane brakiem pliku Rendererinfo.txt w folderze My Games->Skyrim, którego nie mam pojęcia jak się mogę dorobić. Pojawił się również problem z wyrzucaniem do pulpitu od razu gdy pojawia się pierwszy smok po stworzeniu postaci. Również zapisy w ogóle się nie pojawiają w folderze i nie można wczytać poprzedniej gry.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 20 lis 2017, 19:13 
Pierwszy gamepad
Pierwszy gamepad

Dołączył(a): 24 paź 2013, 13:10
Posty: 89
Lokalizacja: Zabierzów
Gra w: TES, Civilization, HOMM, Gothic
Czyli chyba jakiś problem z grafiką. Tu nie pomogę zbyt wiele, ale zawsze warto "odświeżyć" swoje sterowniki graficzne i poszukać na forach (zwłaszcza anglojęzycznych), czy ktoś nie miał podobnych problemów w przypadku danej karty, np. wrzucić w Google coś w stylu "Skyrim problems [tu oznaczenie procesora graficznego]".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 20 lis 2017, 21:13 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 lis 2017, 19:55
Posty: 3
Niestety przeszukiwałem już, sterowniki również świeżo aktualizowałem niedawno. Chyba pozostaje format, ponieważ półtora roku temu jak ostatni raz odpalałem Skyrima, to wszystko działało idealnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 24 lis 2017, 07:32 
Pierwszy gamepad
Pierwszy gamepad

Dołączył(a): 24 paź 2013, 13:10
Posty: 89
Lokalizacja: Zabierzów
Gra w: TES, Civilization, HOMM, Gothic
Faktycznie - zapomniałem, że Skyrim kiedyś działał. Zanim przystąpisz do formatowania, możesz jeszcze uruchomić jakiś program do czyszczenia śmieci w Rejestrze (jeśli tego nie robiłeś). Instalowanie i odinstalowywanie może pozostawiać ślady w postaci nieusuniętych wpisów. Osobiście używam programu CCleaner (usuwa również pliki tymczasowe, odinstalowuje programy itp., jest wersja darmowa) ale są też inne programy tego typu.

Edit: Jeszcze jedno. Odinstalowanie managera modów chyba niekoniecznie musiało przywrócić starą listę włączanych modów. Sprawdź przy starcie, które są włączane i w razie potrzeby wyłącz wszystkie poza standardowymi - a w szczególności te, które zmieniają grafikę. Pamiętam, że kiedyś próbowałem przyspieszyć pracę Skyrim (lub zmniejszyć ilość wywaleń do pulpitu), zainstalowałem jakiś mod graficzny i było jeszcze gorzej. Później sytuacja uległa poprawie ale nie pamiętam, co pomogło.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z poprawnym włączaniem gry
PostNapisane: 18 maja 2019, 09:07 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 276
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Cześć.
Gram jakiś rok od ostatniej instalacji gry. Jadę na starym Nexusie, na jakiś osiemdziesięciu, może dziewięćdziesięciu modach. Przez ten cały czas żadnej awarii, aż do dziś. Instalowałem aktualizacje do systemu (Win7hp), oraz aktualizacje do sterowników karty graficznej (gtx 960oc) po czym odpaliłem Nexusa, kliknąłem Lauch SKSE, pokazało się okienko od hasła, wbiłem hasło, wyskoczyło kolejne okienko z wyborem wersji gry i..., i którą bym nie wybrał następuje zawiecha i wyskakuje okno z wyborem zamknięcia gry z wyszukaniem rozwiązania lub bez. Przy ostatniej próbie wejścia udało mi się szybko kliknąć pozycję "pliki danych", a wtedy wyskoczyło okienko z komunikatem: nie mogę wypakować pliku wtyczki z ckm, czy coś w tym stylu.
Ktoś, coś???
Z góry dziękuję.

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 7 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules