Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 21 paź 2020, 16:31


Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 8   [ Posty: 78 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 13 lis 2011, 21:22 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 lis 2011, 13:47
Posty: 4
Mam ten sam problem co opisałem w osobnym temacie. Rzecz jest potwornie wkurzająca.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 13 lis 2011, 21:34 
Status Widmo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2011, 16:48
Posty: 7469
Lokalizacja: Gallifrey
Gra w: Mass Effect, DA, Wiedźmin, TES:Skyrim
Również mam ten problem, tyle że u mnie jeszcze są crashe do black screena :/

_________________
"I'd call you a genius, except I'm in the room." - Saphyria Dar'kel

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 13 lis 2011, 21:54 
Casual
Casual

Dołączył(a): 13 lis 2011, 21:29
Posty: 3
U mnie dokładnie to samo.

- dzieje się tak tylko w lokacji Skyrim,
- jest niezależne od wszystkich ustawień grafiki w grze
- występuje losowo, ale tylko podczas poruszania (stojąc w miejscu nie ścina)
- na 99% powiązane jest to z wczytywaniem się terenu

I teraz moje obserwacje:

- podczas ściny obciążenie CPU wynosi 100%
- normalnie podczas gry obciążenie CPU waha się w przedziale 80-95%
- w momencie ściny nie ma jakiegoś gwałtownego skoku do 100% - procesor jest cały czas ostro obciążony i gdy zabraknie mocy obliczeniowej następuje zawieszenie procesu na kilka sekund (widać to na poniższym screenie - zwiechy są tam gdzie wykres dobił do górnej krawędzi - 100% obciążenia obu rdzeni)
Obrazek
- podczas ściny obciążenie GPU wynosi 0% (wynika to z zatrzymania procesu przez CPU)
- normalnie podczas gry obciążenie GPU waha się w przedziale 50-70%

Wniosek: Mam za słaby procesor na tę grę. I pokornie przyjąłbym to na klatę, bo sprzęt już dość leciwy, gdyby nie fakt, że szperając po forach spotkałem się z opisem takich samych objawów u posiadaczy porządnych 4-rdzeniowych proców. Coś tu jest nie tak. Napiszcie zatem jakie macie kompy. Może znajdziemy jakąś wspólną cechę.

Mój komp:
Procesor: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2800 MHz (14 x 200) 5400+
Płyta: Gigabyte GA-MA770-DS3 v1.0
Grafika: ATI Radeon SAPPHIRE HD 3850 512 MB ULTIMATE DDR3 256 bit
Pamięć: 2 x Kingston 800 MHz 2048 MB DDR2


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 13 lis 2011, 22:06 
Niedzielny gracz
Niedzielny gracz

Dołączył(a): 13 lis 2011, 00:11
Posty: 38
Mordowanie dwóch smoków naraz, przy pomocy czterech magów, nie zacięło mi gry. Więc albo mój procek sam jest magiem, albo Skyrim się na mnie obraził. Nie mam pojęcia wtf.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 13 lis 2011, 22:20 
Casual
Casual

Dołączył(a): 13 lis 2011, 21:29
Posty: 3
Tak jak pisałem - te ściny wiążą się z doczytywaniem terenu. Jeśli pierzesz się w jednym miejscu to może nie ścinać.

W pewnym sensie udało mi się właśnie rozwiązać problem tych ścin. Zmieniłem w menedżerze zadań priorytet dla procesu gry z normalnego na wysoki (nie zmieniajcie na czasu rzeczywistego - w momencie zwiechy pomaga tylko twardy reset kompa u mnie). Na wysokim natomiast ścin nie ma prawie wcale. Zdarzają się o wiele rzadziej i krótsze. Potwierdzałoby to jednak teorię za słabego procesora. ZłyLudek jaki masz sprzęt?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 14 lis 2011, 03:12 
Casual
Casual

Dołączył(a): 14 lis 2011, 03:08
Posty: 8
ZlyLudek napisał(a):
Dzieje się to tylko w lokacji "Skyrim", czyli na tym gigantycznym terenie, a ścinki występują co 30-40 sekund, takie 5-10 sekundowe. To bardzo przeszkadza, jak np. walczę ze smokiem i mam naładowany czar łańcuchowego wyładowania ;/


Maam tak samo wkurza to nie miłosiernie mam nadzieje że ktoś to szybko rozwiąże


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 14 lis 2011, 07:35 
Niedzielny gracz
Niedzielny gracz

Dołączył(a): 10 lis 2011, 21:16
Posty: 39
Eeeem to nie od procesora ja mam kompa
Geforce 9600 GT 2 gb
4 gb Ram DDR 3 1600 MHZ
Intel Core 2 Duo 2.93


Ma ktoś jakieś sugestie odnośnie tego ścinania mam tak samo z użyciem procesora na 100 % , pomocy.



Zależy mi na szybkim rozwiązaniu problemu .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 14 lis 2011, 09:06 
Niedzielny gracz
Niedzielny gracz

Dołączył(a): 13 lis 2011, 00:11
Posty: 38
Jakbym miał szukać jaki mam sprzęt, to bym się usrał na miętowo, bo nie ja go składałem :P
Poza tym twój sposób pomaga, a od wczoraj rano, do 18 nie miałem zwiechy D:
@edit: A mi gra już nie wraca, jak do pulpitu wyjdę :/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 14 lis 2011, 10:02 
Casual
Casual

Dołączył(a): 14 lis 2011, 09:25
Posty: 14
Nie ma na to logicznego wyjaśnienia. ; d Gdyby to była wina ładowania terenu, to zmiana odległości zanikania obiektów dawała by jakąś poprawę.

Mam e8400 podkręconego do 3,8 ghz, średnia ilość fps na high to 65. Gra chodzi płynnie do czasu kiedy postanawia się na chwilę zaciąć, jak na ironię, mój ostatni save odbył się właśnie w takim miejscu i teraz nawet nie mogę odczytać gry, podczas ekranu ładowania już się zacina. ;b

Problem występuje na low, med, high, nigdy w jaskini, czy w mieście, zawsze na otwartym terenie.
Ah.. aż się przypomina premiera Gothica 3 i jego magiczne kwiatki. ; p

Zastrzelcie mnie na łące. ;b

_________________
Origin : asrose


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacinanie się gry co jakiś czas.
PostNapisane: 14 lis 2011, 10:37 
Status Widmo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 maja 2011, 16:11
Posty: 3567
Lokalizacja: cz-wa
Gra w: Skyrim, Mass Effect, AC, DA, Wiedźmin, Fallout
Jedno z rozwiązań, które znalazłam jeszcze to uruchomienie gry w trybie zgodności z Win95 (tak, 95). Spróbujcie ustawić ten tryb na pliku TESV.exe i przez niego uruchomić grę.

_________________
Zimowy Zlot GameWalk
Status Widmo
Warownia Starego Morza


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 8   [ Posty: 78 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 44 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules