Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 27 lis 2021, 20:59


Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 4   [ Posty: 33 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 16:19 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
To zależy już od sprzętu, jak będzie reagował na kosmetyczne zmiany niewielkich elementów - ala właśnie przedmioty główne (pancerze, broń). Inaczej już będzie, jeśliby zmieniać wygląd rzeczy występujących powszechnie w grze - tzw. clutterów.

Co do modyfikacji, które nie zmieniają (bądź zmieniają w minimalny sposób) obciążenie cpu/gpu, no to mówimy o przeróbkach w obrębie źródła. Np. zmiany statystyk, poprawki skryptów czy nakładki językowe. Takie zmiany określa się mianem optymalizowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 17:22 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Ok. A podasz kilka przykładów takich modów? Bo może mnie zainteresuje. Proszę :) .

A jeszcze coś:
Czy da się jakoś jakimś modem zoptymalizować coś grę? Odpada używanie SKSE (nie umiem) i HiAlgooBoost (nie działa u mnie coś).

I przy okazji: jak polecasz ustawić grafikę w opcjach gry by było tak że możliwie wysoki poziom grafiki z możliwie wysoką płynnością gry?

Konkretniej mój komputer następująco wygląda:
http://i48.tinypic.com/2mgnry8.jpg

I czy jest ryzyko że coś się może spalić od przeciążenia ze strony Skyrima? Różne słyszałem. Ja nie sądzę ale wolę spytać jeszcze Ciebie. Liu mówił że nie, chyba Peragon to też mówił że nie. Peragon coś mówił że wtedy się po prostu wyłączy tam w kompie coś żeby się nie popsuło automatycznie czy coś takiego. Od czego się może spalić właściwie coś w kompie? To moja największa obawa o kompa :D
Obecnie komp strasznie zakurzony (z dziurek dla wentylatora w kompie wystaje warstewka kurzu na środku koła z tych dziurek takich... Się zrobi porządek... kiedyś hehehe :D

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:00 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Jak chcesz płynnie pograć ustaw grafikę na High, a cienie na low wyłącz AA i filtrownie anizotropowe, ja tak gram, a kartę graficzną mamy podobną, u mnie gra chodzi tak 30-45 FPS

Komp może się spalić głównie od kijowego zasilacza, on jest "sercem" kompa, jak jest jakieś przeciążenie powinien go wyłączyć, a z "chińskimi" zasilaczami to różnie bywa, sam ostatnio profilaktycznie wymieniłem zasilacz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:12 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
oj, zabawa w tysiąc pytań mi się przypomina..

Chcesz przykłady, to masz:
1) http://skyrim.nexusmods.com/mods/11941
2) http://skyrim.nexusmods.com/mods/23906 / http://skyrim.nexusmods.com/mods/28235/
czy
3) http://skyrim.nexusmods.com/mods/10033

Grę optymalizujesz, łatając ją, konfigurując ją, a także dbając, aby instalowane dodatki były aktualne i dopasowane do sprzętu jakim dysponujesz. Chodzi o to, aby rozgrywka była płynna. Optimum zmienia się indywidualnie - każda osoba podchodzi do tej kwestii inaczej.

Przy uruchomieniu gry przez launcher, ma miejsce wstępna konfiguracja. Program bada dostępne środki i ustawia np. tekstury. Można się tym sugerować i na podstawie tych wyników dokonywać własnych poprawek.

Każdy program, który generuje duże obciążenie na sprzęt, może być pół-przyczyną awarii. Dlaczego "pół"? bo drugie "pół", to kwestia samego sprzętu. Jaki by nie był, należy o niego dbać. Kwestia palenia komponentów, to kwestia złożona. To nie tylko temperatury, ale także sprawa napięcia w gniazdku i jakości zasilacza.
Komputer resetuje się z wielu przyczyn. Owszem, może się resetować, kiedy nastąpi przegrzewanie - to taka forma obrony. To także sygnał, że albo się zrobi porządki, albo może być gorzej. Nie ma czegoś takiego jak "kiedyś". Kiedyś, to możesz mieć mus kupowania nowych komponentów, gdyż lubią się sypać niczym domino - w końcu impuls elektryczny płynie.
Wyczyścić delikatnie z kurzu, zmienić pastę termo-przewodzącą na procesorze i sprawdzić spójność instalacji chłodzącej (czy jest poprawnie zamontowana, czy jest czysta).

ps. jak można mieć problem z SKSE? żarty sobie robisz? SKSE wymaga najnowszej wersji gry - od tego trzeba wyjść. Mając najnowszą wersję gry, należy skopiować zawartość paczki ściągniętej, do głównego katalogu gry, czyli do DYSK:\Steam\SteamApps\common\Skyrim . I tyle, na tym polega instalacja. Używanie, przez plik execute.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:33 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Wybacz mój zwyczaj jeden temat-1000 pytań ale to wygodniejszy sposób omawianie problemu wtedy. Oczywiście jestem świadom iż osoba która będzie miała podobny problem będzie miała kłopot z znalezieniem tego.

Do przyszłej niedzieli możliwe już będzie ok.
A jak sprawdzić zasilacz ale na kompie, bez rozkręcania obudowy? Jest gdzieś w mój komputer czy w czymś podany?
I w czym sprawdzić tą kwestie zasilania? CPUID HWMonitor ma coś z zasilaniem podawane ale nie umiem "czytać" tego, co do czego jest.
A co do temperatur po godzinie grania (kiedyś) najwyższa temperatura to karta graficzna- doszła 73 stopni. Przed włączeniem gry 52 stopnie a zaraz po wyłączeniu 63 stopnie. Rzecz jasna C.
Dziś temperatura zaraz po wyłączeniu gry wyniosła 63 stopnie (grafa i płyta główna)
I czy przepracowanie (to jest fakt że procek pracuje w przedziale 85-95% z skokami chwilowymi na 100%) stanowi jakieś ryzyko?

Można jeszcze kilka takich modów??

Co właściwie usprawnia ten patch unofficial? Brzmi fajnie ale to tylko bugi i niedoróbki poprawia? Zwiększa wymagania od sprzętu? A może optymalizuje grę i zmniejsza wymagania od sprzętu?

I jak działa ten konfigurator? Brzmi fajnie. Coś takiego mnie kiedyś interesowało z tego co rozumiem. W opcjach ustawia się ogólnie opcje graficzne a ten konfigurator osobno konfiguruje każdy aspekt gry- tak? To mi pasi tylko co jak włączę? To znaczy się na przykład zmniejszę wodę i inny bzdet który i tak ładnie wyglądać będzie a patrzę na niego przez 2 godziny gry góra minutę a poprawię coś istotnego dla mnie. Zwiększę jednak tym wydajność. Ale co z pozostałymi opcjami? Będą tak jak były? Czy wszystko trzeba skonfigurować?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:39 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Ja odpowiem w sprawie sprzętu, zasilacz sprawdzisz tylko rozkręcając obudowę, z resztą co to za problem ściągnąć ścianę boczną? Skoki nie wróżą nic dobrego i to aż takie. Ja stawiam na "wysuszoną" pastę i masę kurzu w środku, kiedyś Ci już pisałem, że masz ściągnąć obudowę i sprężonym powietrzem to wszystko wyczyścić, nawet jak ściągniesz ściankę boczną, temperatura kompa powinna spaść.

Ja mój komputer przynajmniej raz w miesiącu rozbieram, wyjmuję komponenty(nie zawsze) i czyszczę odkurzaczem i sprężonym powietrzem, jak są jakieś trudno dostępne miejsca to biorę patyczek do uszu i delikatnie przecieram, temperaturka idealna ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:47 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
Pastowany procesor nigdy nie był chyba. A czyszczenie mówię, w ciągu 14 dni będzie.
A reszta?

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 18:55 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7968
Gra w: Banowanie ;]
Na resztę nie odpowiem, bo dokładnie nie wiem, a nie chce wprowadzić Cię w błąd, poczekaj na Ifrexalisa.

Ja daję sobie uciąć palucha, że wydajność kompa skoczy, po tym całym czyszczeniu, z resztą odważny jesteś czekając 2 tygodnie na czyszczenie komputera z takimi skokami temperatury, ale to już twoja sprawa ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 19:19 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 09:31
Posty: 1630
Gra w: TESV TESIV DiabloIII AssasinCreed Wiedźmin DragonAgeII RO2 Wargame:ZW CoH2 SniperElite2
To na czystym kompie było to 73 stopnie karty graficznej. Ale to była po prostu najwyższa zanotowana. A temperatura w normie czy za gorąco?
A pastowania nie będzie raczej.

_________________
"Hej Odynie prowadź nas
Śmierci w oczy spojrzeć czas
Bo drakkary są gotowe i rwą się do drogi
Niecierpliwe wielkich czynów i przelanej krwi
Nie ma nigdy w sercach naszych ani cienia trwogi
A dla wrogów też litości nie ma ani krzty"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zmiana moda w trakcie gry.
PostNapisane: 23 lut 2013, 19:44 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
Siedemdziesiąt stopni na module graficznym, to już kryzys. Wysoka temperatura, to 60, średnia 50, a bardzo dobra, to koło 40 - w czasie pracy mam na myśli. Jeśli chodzi o procesor - najlepiej, aby nie przekraczał 50-60 stopni w czasie pracy. Jeśli przekracza 70, to masz problem, jeśli przekracza 80-90, to masz kryzys. Dalej już gotujesz wodę na herbatę i smażysz kiełbasę z cebulą.

Wyczyścić co się da. Kupić sobie pastę (np. ) i zastosować w miejsce starej (którą należy uprzednio usunąć).

Zasilacz, to dzisiaj napięcie (ogólnie liczby na tabliczce znamionowej/nalepce) i marka. Markowe, znaczy drogie, znaczy solidne w tym przypadku. Dzisiaj zakresy 500W i wyżej są trendem.

http://skyrim.nexusmods.com/mods/19 - to zbiór poprawek, których Bethesda nie wydała, bądź wydała/wydaje z opóźnieniem. "Skyrim" to ser szwajcarski, pełno w niej błędów. USP to po prostu łatka, ale wydana przez miłośników gry, a nie studio deweloperskie. Tak już niestety jest w przypadku Bethesdy, że ich produkty są technicznie słabe.
http://skyrim.nexusmods.com/mods/814 - SC jest alternatywą dla preferencji dostępnych z poziomu gry, czy launchera. Można zmienić więcej rzeczy, np. zasięg widzenia, zasięg pojawiania się pewnych obiektów; no jest to pomocne w optymalizacji. Narzędzie zaawansowane, więc zawiera także opcje, których nie należy dotykać bez konkretnej wiedzy. Każdy znajdzie w nim coś użytecznego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Dział zablokowanyOdpowiedz Strona 2 z 4   [ Posty: 33 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules