Kronika Dovahkiinów

Kronika Dovahkiinów

Nowo zapisane karty Smoczych Dusz

TESV 2015-06-02 23-07-06-80.jpg
Dro'Skrez
Khajiici · Mężczyzna · Skrytobójca · Łuk · Przywołanie
20170330142438_1.jpg
Neiize
Elfy Leśne · Kobieta · Mag Bitewny · Miecz jednoręczny · Przywołanie
20160920103140_1.jpg
Thorgrim
Nordowie · Mężczyzna · Wojownik · Miecz dwuręczny · Przywracanie

Dodaj swojego Dragonborna!

Najnowsze posty
Teraz jest 10 gru 2018, 06:57


Napisz wątekOdpowiedz Strona 12 z 13   [ Posty: 128 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 13 maja 2017, 19:21 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Właśnie, właśnie, Skyrim plus mody oznaczają zawsze jakiś problem. Zainstalowałem przed chwilką Ruins Clutter i nie wyświetla mi się w Plikach Programów, choć wydaje mi się, że przynajmniej częściowo zaskoczył w grze. Zainstalowałem wersję 2.8, bo nie mam żadnego dodatku i wziąłem tę z instalatorem pod NMM. Czy ma się nie wyświetlać, czy to kolejny błąd? Ktoś wie jak powinno być? A i jeszcze jedno pytanie: Czy podczas instalacji modów poprzez MO Steam ma działać w tle? No i może jeszcze takie zapytanie. Czy można dodawać paczuszkę ściągniętą na dysk do MO i jak to poprawnie robić? Wystarczy ją przerzucić do folderu downloads w MO?

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 14 maja 2017, 12:18 
Mistrz pada
Mistrz pada

Dołączył(a): 07 mar 2015, 14:06
Posty: 881
Jeśli chodzi co o ten mod, to nie wiem, czemu go nie ma w plikach programów....
I tutaj dochodzimy do kolejnego problemu, czyli czemu używając MO z SKSE używasz launchera ze "zwykłego" Skyrima. Nie powinieneś. jeśli zainstalowałeś SKSE wg. tego poradnika, to w MO, w prawym panelu, obok przycisku "Run", w rozwijanym menu powinno być do wybrania SKSE. wybierasz z tego menu SKSE i klikasz "Run", powinno przejść od razu do menu głównego gry. używając SKSE i MO nigdy nie odpalasz Skyrima ze Steama ani "Skyrim" czy "Skyrim Launcher" z MO, zawsze tylko SKSE z MO. Jeśli po włączeniu SKSE z MO nadal wyświetla ci się launcher gry (ja tak czasem mam), to zamykasz launcher gy i próbujesz w ten sam sposób odpalić Skyrima aż do skutku.
Podsumowując, wybierasz z rozwijanej listy w MO "SKSE", i już zawsze odpalasz grę tylko tak. Powinno pojawić się od razu logo Bethy i menu główne.
Nie interesuje cię w ogóle launcher gry, gdyż odnosi się on tylko to zwykłego Skyrima, a jeżeli masz MO, to wszystkie mody są jakby schowane osobno od Skyrima.

Wystarczy przerzucić to do "downloads", paczka powinna pojawić się w lewym panelu.

_________________
Obrazek
Koło Wielbicieli Hrabiego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 14 maja 2017, 14:13 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Używałem Skyrim Luncher z pozycji MO, bo byłem ciekaw, czy po instalacji każdego moda za pomocą MO pojawi się on również w Plikach Programów. Nie pojmuję dlaczego inne mody pojawiają się tam, a Ruins Clutter nie. Jest Unofficial i jest SkyUI, a tego nie ma, dlatego się zaniepokoiłem. Zawsze to sprawdzałem na NMM, by mieć pewność, że mod wszedł do gry, chyba że MO działa na nieco innej zasadzie. Druga sprawa, kiedy wrzucam paczkę z modem do folderu Downloads w MO, to owszem pojawia się w prawej kolumnie, ale z czerwonym znaczkiem, z wykrzyknikiem, więc chciałbym wiedzieć, czy mogę to najzwyczajniej olać, czy mam się przejmować. No i pytałem, czy podczas instalacji modów w MO Steam może być aktywny?

EDYCJA:
Zrobiłem wszystko jak należy, a jednak coś nie pykło. SMIM instalowałem kilka razy, aż tu nagle pojawił się w Plikach Danych, ciekawe, że dopiero przy czwartej instalacji... Kupa błędów, nie wiem co robię nie tak. Załadowałem swoją, sprawdzoną listę z NMM i pupcia. Ruins Clutter nie załapuje wszystkich elementów, wiatraki nie mają płótna na ramionach, strażnicy po załadowaniu moda na hełmy z odkrytą twarzą (działał bezbłędnie na NMM) nie mają hełmów wcale i wyłysieli... Zainstalowałem całe oprogramowanie do modowania dokładnie wedle wskazówek tego poradnika: https://docs.google.com/document/d/1I1d ... xOxvU/edit i mam więcej błędów niż na NMM. Mam na początek dwa, trzy pytania:
1. Wcześniej TES5Edit rozpakowywałem do folderu z grą i działał dobrze. Wedle poradnika mam stworzyć dla niego folder w tym miejscu, a nie rozsiewać go po folderze Skyrim. MO alarmuje mnie, że mam dwa pliki o tej samej nazwie i ma z tym problem. Jak powinienem poprawnie załadować TES5Edit?
2. Mody mam instalować na Default, czy na stworzonym profilu i czy mam zaznaczyć, że dany profil ma mieć takie same ustawienia jak Default?
3. Na Nexus jest napisane, że wersja Unofficial Skyrim, której używam ( polska wersja niewymagająca oryginału, bo nie mam żadnych dodatków) nie jest już wspierana. Czy może w takim razie powodować błędy, które zarzucam MO?

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 16 maja 2017, 17:03 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Dobra, Ludzie, może małymi kroczkami?
1.Jak najpoprawniej zainstalować SKSE i TES5Edit pod MO?
2.Loot instalować na C, czy w katalogu Skyrim?

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 17 maja 2017, 14:21 
Casual
Casual
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 wrz 2015, 21:55
Posty: 13
Tes5Edit działa mi rozpakowany w dowolnym katalogu, więc nie wrzucam go ani Skyrim/Data, ani do MO\mods (w moim kompie jest to coś tak od czapy jak C:\home\xedit\tes5edit-3.1.2\TES5Edit.exe ) - żeby "widział" te same mody co MO, musiałem go dodać jako "Executable", wystarczyło tylko podać ścieżkę (Binary) .

Możliwe że podobnie jest z LOOTem, przy czym rzadko z niego korzystam i nie jestem na bieżąco z aktualizacjami; na pewno mogę uruchomić tego, który przyszedł wraz z Mod Organizerem,
Binary: C:\home\games\Mod Organizer\LOOT\LOOT.exe
Start In: C:\home\games\Mod Organizer\LOOT

Plik 'Skyrim - Invalidation.bsa' tworzony jest przez Mod Organizer w związku z jego funkcjonalnością "invalidate archives"; więc jeśli go nie masz, to też dobrze.

Co to są "Pliki Programów"? Jeśli chodzi o windowsowe c:\Program Files lub c:\Program Files (x86), to ludzie odradzają tam instalować Skyrima - lepiej mieć go w na przykład 'c:\steam\steamapps\comon\Skyrim' - krótsze nazwy ścieżek, bez spacji, luźniejsze ustawienia dostępu - wszystko to jest bardziej strawne dla modderskich narzędzi

SKSE mam podpięte jako executable w MO z ustawieniami:
Binary: C:\steam\steamapps\common\Skyrim\skse_loader.exe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 18 maja 2017, 12:14 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Skyrim mam zainstalowany wraz ze Steam na partycji D w folderze Steam - Gry. Loot działa bez zarzutu, choć ściągnąłem go oddzielnie i zainstalowałem w folderze Skyrim. Problem nie jest z tym jak działa TES5Edit, ale co na to MO. Chodzi o komunikat z wykrzyknikiem. Z tego co zrozumiałem jest jakieś "nieporozumienie" między TES5Edit, a Wrye Bash. MO radzi mi, o ile dobrze zrozumiałem, zmianę nazwy jakiegoś folderu lub pliku, lub utworzenie z tych plików nowego moda... Alert taki wyskakuje po pierwszym czyszczeniu przez TES5Edit Update.esm. Wszystko niby jest w porządku, ale alert mam. Plik Invalidation.bsa pojawia się w momencie zaznaczenia okienka, przy zmianie nazwy profilu, lub utworzeniu nowego. Po stworzeniu zaznaczam opcję Automatic Archive Invalidation, bo tak radzi Gopher i wtedy plik pojawia się w archiwum. Problem w tym, że nie da się go przestawić na trzecie miejsce, choć w zakładce Data w MO po prawej jest na trzecim miejscu jak powinien. W tej chwili najistotniejszy jest dla mnie problem z alertem w MO dotyczącym TES5Edit i Wrye Bash. Nie znam angielskiego i już raczej więcej z filmów Gophera nie wydedukuję. Pierwsze użycie TES5Edit i wyskakuje alert. Dodam, że TES5Edit działa jak Loot, czyli bez zarzutu. Po zakończeniu czyszczenia w MO pojawia się komunikat, że mam zmienić nazwę czegoś tam, lub stworzyć z tego czegoś nowy mod. Opróżnić ewentualnie coś tam, ale to ryzykowne, bo pliki o które chodzi mogą być potrzebne innym modom. Co ciekawe, sam komunikat wskazuje tak jakby na Wrye Bash, bo brzmi to mniej więcej tak: Programy takie jak Wrye Bash mogą tworzyć lub dodawać pliki i muszę zdecydowań mądrze, czy zmienić nazwę, czy utworzyć z tego nowy mod, bo usuniecie tego czegoś jest bardzo ryzykowne. Postanowiłem za którymś razem zaryzykować i usunąłem jeden plik ( na liście był plik i folder o nazwie, bodajże TES5Edit Backup, czy jakoś tak). Po usunięciu dostałem komunikat, że usunąłem jakiegoś Mastera, więc przeinstalowałem po raz kolejny, począwszy od Steam wszystko i teraz stoję i czekam zmiłowania i pomocy, bo szósty raz nie mam już siły przeinstalowywać wszystkiego, do tego płytka odmówiła posłuszeństwa podczas ostatniej instalacji... POMÓŻCIE, PROSZĘ.

PS. Ciekawe, czy ktoś, coś zrozumie z tego bełkotu żółtodzioba? Liczę mimo wszystko, że tak... Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 18 maja 2017, 13:39 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Oto komunikat, jaki podaje MO po pierwszym użyciu TES5Edit (Po użyciu LOOT, czy odpaleniu Wrye Bash z pozycji MO, tak się nie dzieje, dopiero po użyciu TES5Edit:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 18 maja 2017, 14:45 
Casual
Casual
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 wrz 2015, 21:55
Posty: 13
No to musisz otworzyć (dwuklik myszą) pseudo-mod Overwrite i zobaczyć co tam jest. Jeśli sortujesz po Priority, będzie na jednym z końców listy - jeśli go nie ma, to trzeba wyłączyć filtry, w tym filtr nazwy.

Mod Organizer wszystko, co zostało nowo utworzone kopiuje do katalogu MO/overwrite. Czasem przy pracy z Creation Kit również pliki, które zostały zmienione (bo Windows nie pozwoli mu nadpisać starych wersji nowymi ze Skyrim/Data, jeśli są otwarte przez inne aplikacje).

Będziesz mógł wedle uzania przenieść pliki z Overwrite do właściwego moda, lub utworzyć nowy mod specjalnie dla tych plików, lub je usunąć, lub przenieść gdzieś poza Mod Organizer. To ostatnie po prostu w np. Windows Explorerze + Refresh Data w MO jeśli nie zauważył zmian.

Bardzo możliwe, że w Overwrite znajdziesz "Test5Edit Backups/Update.esm" - kopię zapasową tego pliku przed zmianiami. To możesz spokojnie usunąć. Jeśli po tym dostałeś komunikat o braku mastera, to coś się widać stało z prawdziwym Update.esm - pewnie też trafił do Overwrite.

Pewnie tak było, taki scenariusz potwierdza instrukcja https://www.reddit.com/r/skyrimmods/wik ... ners_guide - do tego oni tam zalecają, żeby zrobić z tych oczysczonych masterów nowego moda w MO, raczej niż kopiować je z powrotem do Skyrim/Data - po to, żeby Steam nie mógł "przypadkiem" "naprawić" tych plików.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 18 maja 2017, 14:53 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 mar 2014, 16:08
Posty: 275
Lokalizacja: Varsovia-Voluntas (Pęknina)
Gra w: TES V Skyrim
Jeśli dobrze zrozumiałem, to najlepszym wyjściem jest utworzenie nowego moda? Obsługi MO dopiero się uczę i zrozumiałem może ciut ponad połowę Twojej wypowiedzi. Nazewnictwo jest mi obce i nie bardzo łapię gdzie i co konkretnie... To mi się pokazało po podwójnym kliknięciu na Overwrite:


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Ad Maiorem Iahveh Gloriam.
https://www.youtube.com/watch?v=gYi821vav7I


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mod Organizer
PostNapisane: 18 maja 2017, 15:13 
Casual
Casual
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 wrz 2015, 21:55
Posty: 13
W zasadzie tak, stworzyć nowego moda. Prawy przycisk myszy na 'Overwrite', i wybrać 'Create Mod' z menu konteksowego (dostępne tylko gdy zawartość Overwrite nie jest pusta).

Z Update.esm.backup.2017_05_18... zrobisz co chcesz. Mi się przydaje, bo wypuszczając nowe mody nie wypada mi ich testować wyłącznie z oczyszczonymi masterami, a odzyskanie oryginalnych wersji masterów przez ponowne ściągnięcie ze Steama trochę trwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 12 z 13   [ Posty: 128 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules