Tytuł: Potrzebuję pomocy z wątkiem w Zimowym Pałacu
Napisane: 11 sie 2015, 00:29
Casual
Podczas gry w Dragon Age Inkwizycja było kilka mocno denerwujących sytuacji, które sprawiły, że przerywałem rozgrywkę żeby się niepotrzebnie nie denerwować. Głównym problemem dla mnie w tej grze poza setkami bugów, kiepską plastikową grafiką itd są zbyt nieprzewidywalne wątki fabularne, które po prostu trudno wyczuć, aby przewidzieć konsekwencje, tak więc obecnie zamierzam zmagać się z tymi nudnymi zadaniami na balu w Zimowym Pałacu. Potrzebuję kogoś obeznanego w tym wątku, aby pomógł mi przejść, bo nie ukrywam, że nie chcę go przechodzić po omacku, bo już zbyt dużo nerwów straciłem na ciągłe wczytywanie, bo okazywało się po kilku godzinach gry, że jakaś pierdoła wpływała na całokształt, ale nieważne. Wiem, że są już na tym forum i innych, w tym zagranicznych, wątki, które opisują sposoby przejścia tego przypału, ale jako, że wszędzie piszą inaczej, po prostu chcę skorzystać z pomocy kogoś, kto doskonale wie co i jak.
Od razu naznaczę, że kompletnie nie obchodzą mnie spoilery, bo naczytałem się już tego sporo i jakoś przechodzenie gry po omacku w tym zbugowanym świecie mnie specjalnie nie rajcuje. Szczególnie, że gra powinna mieć mechanizm, który ułatwi graczowi wyczucie dialogu.
Aby ułatwić dodam, że moim priorytetem jest pozyskanie następujących informacji.
-Jakie opcje dialogowe wpływają na scenariusz w którym... ?
Spoiler:
Cesarzowa i ta elfka współpracują, a ten zdegenerowany książę jest ścięty. Chciałbym też wiedzieć co wpływa na to, że zostanie wygnany.
Chcę poznać te kluczowe, bo czasem nie wiem czy mówiąc o jakiejś pierdółce nie blokuję sobie drogi do sukcesu.
Wiem, że jest 11 statuetek i wiem, że na bal powinno się zabrać Serę, aby dostać dodatkowe questy i teraz moje pytania brzmią.
-Ile statuetek muszę posiadać pod koniec zadania (w momencie zbierania dowodów), aby mieć wspomniane w spoilerze zakończenie i czy w ogóle są one konieczne do tego, a jeśli tak, to ile i w jakim momencie i gdzie powinienem ich użyć.
Kolejne pytanie...
-Czy można otworzyć wszystkie drzwi w tym pałacu i czy da się zebrać wszystkie możliwie najlepsze przedmioty i jednocześnie posiadać najlepsze zakończenie, czy po prostu będę musiał jakoś się ograniczać, a jak tak, to w jaki sposób? Chodzi mi o najbardziej kompromisowe rozwiązanie, czyli upodobane zakończenie i możliwie zebranie jak najlepszych przedmiotów.
-Jakie specjalne przedmioty można zebrać podczas eksploracji pałacu i gdzie?
-Czy do wspomnianego w spoilerze zakończenia muszę znaleźć te wszystkie notatki i inne przedmioty, a jak tak, to ile i o jakie dokładnie chodzi? Mam na myśli też informacje dostarczane Lelianie.
Dodam, że nie obchodzi mnie ilość zebranego doświadczenia, bo mam 21 poziom i jakoś mnie zbytnie kombinowanie w tym najnudniejszym wątku gry nie rajcuje. Jak dowiedziałem się, że w DA prowadzi się nieudaną kopię Gry o Tron, to aż zaczęło mnie mdlić od tego ciągłego wspominania jaka to ta Wielka Gra jest ekscytująca i niebezpieczna, szczególnie, że fabuła d**y nie urywa w porównaniu do pierwszej odsłony serii.
Jeszcze wspomnę na koniec, że nie chcę dyskutować o grze i moich poglądach na jej temat, bo to zbędny chaos i kolejny wątek, który zamiast ułatwić ukończenie misji po swojemu, utrudni ludziom "zabawę" i wyszukiwanie informacji. Może zabrzmiałem trochę szorstko, ale naprawdę potrzebuję obeznanej osoby, co mi udzieli solidnych informacji, ba mam już ochotę zakończyć tę grę, bo mnie po prostu zbyt denerwuje, a wydane pieniądze pójdą w błoto.
Tytuł: Re: Potrzebuję pomocy z wątkiem w Zimowym Pałacu
Napisane: 11 sie 2015, 00:41
Nałogowiec
Gra w: LoL,M&B:W,Trylogia ME
Nie wiem czy tutaj ktoś po za mną odpiszę. Hmm w inkwizycji nie zaważyłem więcej błędów niż wiedźminie 3.
Co dokładnie chcesz osiągnąć
Spoiler:
Bo bedzie opcja uratowania celeny. Książe może zostać wrogiem orlais.. Elfke też można również wydać. Nie zauważyłem by opcje się zmieniały, przy ważniejszych wyborach konskwecje są opisane na górnym pasku na kołem(w skrócie)
.
Ostatnio edytowano 11 sie 2015, 09:30 przez The PolishGamer, łącznie edytowano 1 raz
Napisane: 11 sie 2015, 01:24
Casual
Owszem, ale nie wszystkie warianty są dostępne pod koniec, bo wszystko zależy od przebiegu misji, np trzeba można ponoć zdobyć jakieś dowody przeciwko wszystkim, czy coś takiego, chyba nie na wszystkie należy wykorzystać, no i może braknąć tych statuetek do otwierania drzwi, dlatego potrzebuję odpowiedzi na moje pytania. Info o które pytałeś zawarłem w spolierze i wszystkie pytania wydają się klarowne, wiem że post jest długi, ale wypadałoby go wpierw przeczytać, no i mimo tego, że ja nie boję się spolierów, to jednak wypadałoby je też je stosować w postach, aby innym nie psuć zabawy.
A co do Wiedźmina 3, to skończyłem go z wielką przyjemnością i jest to moim zdaniem zupełnie inna gra, a DAI pod kątem bugów, no cóż, moim zdaniem przerasta wszystkie duże tytuły rpg w jakie grałem, po grze na Frostbite 3 spodziewałem się kokosów (ładnej grafiki, optymalizacji, małej ilości i częstotliwości występowania błędów, ale gra nie ma żadnej z tych cech, jest jednak grywalna i w miarę w porządku, inaczej bym odpuścił) , a lepszą grafikę widziałem 8 lat temu, ale nie o tym chciałem dyskutować.
Przeczytaj proszę post dokładnie, być może nawet nie wiesz, że możesz odpowiedzieć na niektóre pytania i mi pomóc
Napisane: 11 sie 2015, 02:09
Pierwsza zarwana nocka
Dołączył(a): 05 sie 2012, 15:37 Posty: 599 Lokalizacja: Storytime
Gra w: Życie
Postaram się pomóc i wyjaśnić wszystko najlepiej jak potrafię. Ukończyłam Zimowy Pałac 2 razy w tym jeden "pełny", gdzie zdobyłam i zrobiłam ile się tylko da. 1. Jeśli chodzi o decyzję kto, gdzie, co i jak to przychodzi moment pod koniec, gdzie dochodzi do konfrontacji słownej wszystkich trzech osób, czyli Celene, Briali i tego trzeciego (nigdy nie pamiętam imienia). Tutaj możesz wykorzystać zebrane infromacje do szantażu, bądź po prostu skompromitowania danej osoby, tym samym odsuwając ją od władzy. Nie jestem w stanie podać konkretnych opcji dialogowych, gdyż sama pozostawiałam na tronie tylko Celene. Nie powinieneś tu mieć jednak problemów, sama uważam, że gra dobrze opisuje możliwe konsekwencje poza jednym przypadkiem. Po prostu wybieraj opcje dialogowe mające na celu pogodzenie Celene I Briali i zbierz dowody przeciwko księciu. Jeśli zwracasz uwagę na to co mówią inni, słuchasz i ogólnie grasz "z rozumem" to nic Ci na końcu nie przeszkodzi wybrać takie zakończenie tego wydarzenia. Ewentualnie coś poczytaj, albo może ktoś inny Ci tu odpowie. 2. Statuetki, jak i inne "znajdźki" pojawiają się wraz z rozwojem misji. Jeśli będziesz dokładnie przeszukiwał pomieszczenia powinieneś znaleźć wystarczająco dużo, aby otworzyć kluczowe drzwi. Z tego co pamiętam to pod koniec misji są 2 pokoje i jeden z nich to sypialnia Celene. Jeśli go otworzysz to zyskasz ciekawe informacje na jej temat (dowody). Poradników odnośnie statuetek i drzwi też jest mnóstwo, wystarczy poszukać.. 3. Nie, z tego co mi wiadomo to nie można otworzyć wszystkich drzwi. Nie wiem co masz na myśli mówiąc "najlepsze przedmioty", ale w skarbcu Celene było parę interesujących egzemplarzy. I raczej nie musisz się ograniczać. Po prostu graj, zbieraj, szukaj, a powinno być dobrze. 4. Tutaj Ci nie pomogę, gdyż nie zwracałam uwagi na takie rzeczy. Zapamiętałam tylko skarbiec Celene i ukryte pomieszczenie w bibliotece 5. Te informacje przydają się tylko do aprobaty szlachty. Nie jestem pewna jak ona wpływa na zakończenie i ile jej trzeba mieć, gdyż sama nie schodziłam poniżej 90 na sam koniec. Ale wiadomo - im więcej tym lepiej.
Więcej Ci nie pomogę. Tak jak mówiłam - na necie jest pełno stronek z opisem tej misji, wraz z rozkładem pomieszczeń oraz opisem przedmiotów i ich położenia. Ten wątek naprawdę nie jest skomplikowany, wystarczy dokładnie przeszukiwać pomieszczenia.
Napisane: 11 sie 2015, 10:17
Casual
NusiaczeK dziękuję za pomoc, no cóż postaram się jakoś przebrnąć przez tego nudnego questa i potem zdam relacje jak to się skończyło będę badał drzwi i jeśli uznam, że nie ma tam nic interesującego, to zostawię je zamknięte, najwyraźniej skoro nie da się ich wszystkich otworzyć, to nie da się też ukończyć niektórych zadań zbierackich w kompromisie z wybranym zakończeniem. Możesz mi jeszcze powiedzieć czy do wybranego przeze mi zakończenia wystarczy mi dowód przeciwko księciu? Jeśli tak, to otworze więcej najważniejszych drzwi pomijając dowody przeciwko księżnej i elfce.
Co do wypowiedzi poniżej, wiedziałem, że ciężko będzie utrzymać wątek w temacie, bo nie chciałem rozmawiać o poglądach odnośnie gry. Nie napisałem, że nie lubię wyborów, wręcz przeciwnie, jednak czasami zbyt wiele pierdółek ma wpływ na całokształt, a zbieractwo przyprawia mnie o ból d**y .
Napisane: 12 sie 2015, 10:14
Casual
Dobrze ponieważ obiecałem, opisze moje spostrzeżenia odnośnie tego nudnego i upierdliwego wątku.
Faktycznie jest 11 statuetek, ale mimo to nie da się nimi otworzyć wszystkich drzwi, mi osobiście na koniec zostały cztery (statuetki, nie drzwi), których nawet nie użyłem. Brakło mi trzech dokumentów dla Leliany, prawdopodobnie przez zamknięte drzwi, które otwiera tylko łotrzyk, znalazłem 10/15 kaprysów. Wątek kończyłem niemal z pełną aprobatą, zebrałem tyle itemów, że 90 miejsc w ekwipunku nie starczyło. Można pozyskać trzech agentów i odblokować różne operacje.
Jest pięć ogólnych dróg wyjścia podzielonych na pomniejsze decyzje.
Spoiler:
1.Możemy przekonać ich do współpracy razem bez rozlewu krwi, ale prawdopodobnie poniesie to ze sobą konsekwencje stabilności politycznej, w końcu się nienawidzą (wymaga dowodów przeciwko wszystkim trzem stronom, należy udaremnić atak Florianne).
2.Celene rządzi sama i wówczas (należy udaremnić atak Florianne): -Gaspard i Briala zostają oskarżeni i straceni (wymaga dowodów przeciwko obu stronom) -Gaspard zostaje oskarżony i stracony, Briala nie zostaje oskarżona, więc pewnie dalej będzie coś kombinować. -Gaspard zostaje oskarżony, ale ocalony i wygnany, wówczas nie wiem jak będzie ze stabilnością skoro oboje z Brialą przeżyją.
3.Celene pogodzi się z Brialą i rządzi z nią jako szlachcianką, wówczas -Gaspard musi zginać, nie ma innego wyboru.
4.Gaspard na tronie Celene musi zostać wcześniej zabita przez Florianne Briala zostanie stracona
5.Briala na tronie -Celene musi zostać wcześniej zabita przez Florianne -Gaspard zostanie pieskiem na posyłki Briali
Aby pogodzić Celene z Brialą musimy się udać do ogrodu przez pomieszczenia dla służby do których klucz da nam Morrigan. Tam możemy znaleźć zamknięte drzwi, które wymagają statuetek (nie pamiętam ilu) i wewnątrz znajdziemy medalion Briali przechowywany przez Celene. Potem musimy spotkać Brialę i najlepiej prowadzić z nią miłą konwersację. Potem wrócić do sali Balowej, tam pogadać z tymi trzema zamaskowanymi paniami o medalionie (dialog specjalny), co pozwoli na pogadanie z Celene, wówczas najlepiej stosować dialogi sugerujące pozytywne relacje między obiema paniami. Potem pogadać można z Brialą i wspomnieć o medalionie. Na końcu należy cały czas wspominać, że pomagała nam Briala, a potem zapytać Celene o nią zamiast pozwalać na egzekucję Gasparda, bądź go ratować.
Nie wiem co się dzieje jeśli wbiliśmy Morrigan sztylet w brzuch w dodatku Polowanie na Czarownice w DA Początek, ale znając ostatnie wybryki BioWare pewnie cudownie ocalała tak jak Leliana została magicznie wskrzeszona, gdyby zginęła w DAI.
Aby pogodzić ich wszystkich musimy zdobyć dowody przeciwko nim w komnatach królewskich. Jest tam pomieszczenie otwierane pięcioma statuetkami, możemy tam pozyskać świadka przeciwko Celene. Potem spotkamy elfkę, którą ludzie Briali próbują zabić, możemy ją przekonać do zeznań. Potem po walce z ludźmi Florianne oraz demonami i zamknięciu szczeliny do pustki możemy pozyskać agenta, przywódce najemników wynajętych przez Gasparda i automatycznie pozyskać przeciwko niemu świadka, bądź przekonać go do zeznań, nie wiem, czy da się pominąć tego świadka.
Teraz tak są trzy skrytki Sery, warto ją zabrać, bo można znacząco poprawić z nią relacje i pozyskać trochę itemów średniej klasy. Zdobycie jednej ze skrytek wymaga otwarcia drzwi dwiema statuetkami, które znajdują się w lokacji w której poznamy te trzy zamaskowane panie pracujące dla Celene, w tej lokacji jest też druga skrytka w takiej małej spiżarni pod balkonem. Trzecia jest w ogrodach, gdzie spotkać można Brialę i Venatori.
Odnośnie Florianne, to możemy pogadać z Cullenem po wyjściu z komnat królewskich i powrocie do sali balowej, kazać Cullenowi ją aresztować, pozwolić jej zabić Celene, bądź spróbować rozwiązać, to bezkonfliktowo, zależnie od aprobaty dworu. Jeśli ją aresztujemy dojdzie no walki z nią i jej ludźmi. Jednak gdy postanowimy z nią pogadać możemy ją zdemaskować na oczach dworu i wówczas stracić na oczach ludzi, bądź oddać gwardzistom, wtedy trafi żywa do naszej twierdzy i będziemy ją mogli osądzić, ale nie zabić. Można ją w tym wypadku pozyskać jako agenta jeśli mamy dostępną koronę w dialogu.
Jeśli wcześniej ją zabiliśmy przyślą nam do twierdzy jej zwłoki w pudle i też będzie można ją osądzić, co będzie dość zabawne.
W komnatach są jeszcze dwa skarbce na statuetki, ale oczywiście nie da się wszystkiego otworzyć, ponieważ zużyłem w pierwszej lokacji startowej jedną statuetkę, kolejne do spenetrowania skrytki Sery i aby zdobyć medalion Briali, brakło mi tej jednej cholernej statuetki do otwarcia drzwi jednego ze skarbców, aczkolwiek itemy w nich du*y nie urywają.
Ja pogodziłem Celene i Briale, Gaspard oczywiście zginął, Florianne zostawiłem przy życiu i zwerbowałem jako agentkę, czy będzie się mścić? Nie wiem. Pozyskałem trzech agentów w sumie, co mnie cieszy, aczkolwiek wątek mi się nie podobał, zbyt po*********y.
Nasze decyzje oczywiście mają skrajnie odmienne skutki w relacjach z towarzyszami.
Całość jest równie nudna, co niepotrzebnie skomplikowana.
EDIT: Poprawiłem trochę, bo coś tam delikatnie zmieszałem, ale teraz wszystko jest ok.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości