Książki:
Utracony Tron: Prequel do Dragon Age: Origins. Opowiada historię króla Marica i Loghaina, zapoznasz się z konfliktem na linii Ferelden - Orlais. Po tej lekturze na pewno nie spojrzysz na Loghaina w ten sam sposób.
Wezwanie: Prequel do Dragon Age: Origins jednak najwięcej wspólnego ma z Dragon Age: Origins - Awakening. Opowiada o ekspedycji Szarych Strażników i króla Marica w celu uratowania strażnika posiadającego wyjątkowo cenną dla pomiotów informację. Poznasz młodego Duncana, zwiedzisz Głębokie Ścieżki oraz dowiesz się co nieco o pladze oraz o pomiotach.
Rozłam: Sequel do Dragon Age 2. Opowiada historię po zakończeniu wydarzeń z gry. Dobre wprowadzenie jeżeli masz zamiar grać w Inkwizycje, książka dzieje się w samym epicentrum wydarzeń związanych z konfliktem Magów z Templariuszami. Ciekawe postacie w tym Twój potencjalny towarzysz w Inkwizycji.
Zamaskowane Imperium: Prequel do Dragon Age: Inquisition. Przedstawiony zostaje cały konflikt o sukcesje w Orails. Historia Celene,Braili,Gasparda i Michaela. Wojna domowa, problemy elfów oraz potężny demon w tle.
TYTUŁ WYŁĄCZNIE W JĘZYKU ANGIELSKIM!Ostatni Lot: Teoretycznie opisane wydarzenia są równoległe do tych z Inkwizycji jednak nie ma żadnych większych nawiązań. Historia szarej strażniczki Valyi oraz pewnego skrzydlatego sekretu strażników. Całość opowiadana jest równolegle w dwóch czasach, drugi z nich to Czwarta Plaga.
TYTUŁ WYŁĄCZNIE W JĘZYKU ANGIELSKIM!Komiks:
Dragon Age Library Edition to wydanie zbiorcze komiksów - The Silent Grove, Those Who Speak, Until We Sleep. KANON BIOWARE!
Główny bohater poszukuje króla Marica. Spotkasz dwójkę towarzyszy z Dragon Age 2, odkryjesz sekret Marica z książki Utracony Tron oraz dalsze losy kompana z Origins, dodatkowo zapoznasz się z rodziną Twej towarzyszki z tej samej gry.
Tekst troszkę chaotyczny, ale powinieneś się połapać.
Mam nadzieję że pomogłem