Witam wszystkich!
Risen co prawda miał premierę grubo ponad rok temu więc może niektórzy będą się pewnie dziwić czemu tak późno zakładam taki temat? No cóż, po prostu jakoś tak dopiero teraz pomyślałem żeby go założyć.
No ale wróćmy do tematu. Mianowicie jestem ciekaw co inni sądzą o takim właśnie rozwiązaniu z gry Risen. Jak wam się podoba to, że broń dwuręczna od odpowiednio wysokiego poziomu umiejętności (przy mieczach 9 poziom walki a przy toporach 6 poziom walki) można powiedzieć: zamienia się w broń jednoręczną. Bohater wywija wtedy prawie półtora metrowym mieczem dwuręcznym czy 15 kilogramowym ogromnym toporem jak krótkim mieczykiem

. Jak dla mnie nie jest to fajne rozwiązanie. Jako wielki fan dużych broni dwuręcznych a szczególnie mieczów dwuręcznych byłem tym lekko rozczarowany. Nie mogłem sobie porządnie pomachać dużymi mieczami tak jak np. w Gothicu 1 czy 2. Tam to walka była dla mnie wręcz wybitna, chyba w żadnej grze tak fajnie i przyjemnie mi się nie walczyło mieczem dwuręcznym jak w starych "Gotykach"

.
Poza tym jest to według mnie trochę głupie i absurdalne. Przecież taką dużą bronią, która jest stworzona do walki oburącz, w ogóle nie szło by wygodnie walczyć. Raz: za duża, dwa: za ciężka, trzy:
NIE PRZEZNACZONA do walki jedną ręką. Wiem, że w RPG-ach nie chodzi o realizm, ale jednak jest to chyba lekka przesada.
A tak w ogóle to dlaczego gracz nie ma wyboru? Podoba się komuś: zakłada sobie do jednej ręki, nie podoba się (tak jak mi): walczy oburącz. Jakby tak było to wtedy wszyscy byliby zadowoleni, a tak? Nie wiem w ogóle co to za pomysł, ludzie z Piranha Bytes sobie zapomnieli o tym, że są na tym świecie ludzie, którzy lubią walczyć bronią dwuręczną? No ja nie kapuję. Cóż, mam nadzieję, że w Risenie II broń dwuręczna powróci w glorii i chwale i będzie przynajmniej tak dobra jak w Gothicu II.
No a co wy o tym sądzicie panowie i panie? Podzielcie się swoimi przemyśleniami

.
PS: Wiem, że się trochę rozpisałem i że są to prawie same narzekania, ale to nie znaczy, że mi się Risen nie podoba. Wręcz przeciwnie, uważam, że jest to wspaniała gra, prawdziwy raj dla fanów Gothica.