Teraz jest 15 wrz 2019, 07:56


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 24 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 09 cze 2010, 19:46 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 cze 2010, 19:08
Posty: 23
Witam. Grając w Risena uwagę zwraca przeciętna ścieżka dźwiękowa, która po dłuższym czasie grania staje się męcząca ( może nie aż tak, jak powalający soundtrack z heroes IV ;) ale wpadłem na pomysł, że można by spróbować podmienić utwory towarzyszące nam w niektórych lokacjach. ) Osobiście przyznam, że na moddera kompletnie się nie nadaje, kilka moich prób zmodowania podstawowych elementów Risena skończyło się totalną klapą... Dlatego też zwracam się do Was o wielcy modderzy :) abyście w wolnej chwili spróbowali podmienić muzykę w Risenie, bo mógłby z tego wyjść całkiem niezły mod.

np. kawałki z Diablo 1:
http://www.youtube.com/watch?v=0v829LHb ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=rbJcv2w2 ... re=related
(tutaj od 3.47min. )

http://www.youtube.com/watch?v=vh2ytI3P ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=jxpmNU7N ... re=related - gdyby jeszcze zmienić w photoshop'ie obrazy widoczne podczas wczytywania save gamów w Risenie, na jakieś bardziej klimatyczne, to efekt ZRYWAŁBY GACIE...

http://www.youtube.com/watch?v=jJA1aHHE ... re=related

( natomiast to, co bardzo mi się spodobało w Risenie, to ścieżka dźwiękowa, która przygrywa nam, gdy łazi się po okolicach Zamku Gyrger'a ).

Jest to wyłącznie moja osobista opinia i proszę aby nie była traktowana jako krytyka całej gry, po prostu uważam, że muzyka w Risenie jest nie ciekawa, natomiast poprzez jej zmodowanie Risen mógłby w dużym stopniu zyskać na grywalności. Pozdrawiam i bije pokuony...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 10 cze 2010, 17:19 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2009, 22:32
Posty: 549
Lokalizacja: Serwer GW
Gra w: Skyrim, Orcs Must DIe, Dungeon Siege III, Deus Ex: Bunt Ludzkości, Super Meat Boy
Raczej nikt na zamówienie modów nie robi :D. Ale powinieneś sam spróbować, postaram się ciebie poinstruować.

Najpierw musisz ściągnąć niezbędnik, przyda ci się MP3toXSND viewtopic.php?f=31&t=51
Po konwersji za pomocą RisenAut (wersja PL jest w ModStarterze) odnajdujesz paczkę z muzyką (Risen/Data/compiled/sounds.pak) i wypakowujesz ją. Potem wchodzisz w music, podmieniasz pliki i używając RisenPAK pakujesz cały katalog do sounds.pak. Resztę robisz wg polskiego Readme Risen ModStarter, jak coś to pytaj. Powodzenia w moddingu ;)

(o loadingscreenach pogadamy następny razem ;))

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 10 cze 2010, 20:35 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 cze 2010, 19:08
Posty: 23
Wszystko fajnie, tylko ten cholerny program MP3toXSND.exe nie działa... Natomiast pliki z formatu XSND bezproblemowo konwertują się do MP3 ( ale to już przy użyciu programu "Risen XSND to MP3 converter ). Gdyby program do konwersji MP3 do XSND działał, to już sobie poradziłbym.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 10 cze 2010, 20:58 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2009, 22:32
Posty: 549
Lokalizacja: Serwer GW
Gra w: Skyrim, Orcs Must DIe, Dungeon Siege III, Deus Ex: Bunt Ludzkości, Super Meat Boy
Hmm.. niestety, on jest testowy. W takim razie zrób inaczej (pewnie nie będzie działać, ale wtedy pomyślimy) - zmień rozszerzenie pliku z .mp3 na .xsnd, tak po prostu i zrób resztę zgodnie z instrukcją :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 10 cze 2010, 21:48 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 cze 2010, 19:08
Posty: 23
Macrentofeth- niestety twój pomysł nie zadziałał, gra się odpala ale obszar w którym zmieniłem muzykę, teraz w konsekwencji jest w ogóle bez muzyki :P ( gdy tam biegam, słychać tylko efekty wiatru, owadów itp. ) ...

Mógłbyś wyjaśnić mi, co należy zrobić aby odpalić własnego moda tak aby działał on w grze? Bo obecnie zrobiłem tak, że podmieniłem dźwięki ( jak widać nie skutecznie ) , spakowałem całość do pliku sounds.pak i wrzuciłem go zamiast oryginału do głównego folderu gry: Risen->data->compiled>sounds.pak

Z tego co czytałem, do stworzenia moda trzeba chyba utworzyć plik z rozszerzeniem *.p0x" ?
WTF???
Mógłbyś mi wyjaśnić co z tym zrobić?

Btw. mam chrapkę i pomysł na zrobienie fajnego moda, ale niestety MP3toXSND.exe nie działa. :(
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 11 cze 2010, 06:25 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2009, 22:32
Posty: 549
Lokalizacja: Serwer GW
Gra w: Skyrim, Orcs Must DIe, Dungeon Siege III, Deus Ex: Bunt Ludzkości, Super Meat Boy
zrobiłeś najgłupszą rzecz jaką mogłeś, zepsułeś sobie grę :P Wszystko jest w ReadMe MDS'a
W RisenPAK tworzysz sounds.p0x, przechodzisz do katalogu ModStartera. Tam jest folder FanMods, tworzysz folder z nazwą twojego moda. Tam tworzysz folder common lub compiled (w tym przypadku compiled) i wklejasz sounds.p0x. Cofasz się do tego katalogu twojego moda i tworzysz tam obrazek example.jpg (z np. widocznymi zmianami czy logo moda, musi mieć określone wymiary, są podane w ReadMe PL), ModName.ini wg formularza:

[Name]
Caption=nazwa moda

i ReadMe.rtf wyświetlany na dole w ModStarterze. Teraz twój mod można odpalić przez Risen MDS. Potem można jeszcze udostępnić publicznie przez ModStartera do Bazy Modów, ale najpierw testy, czy działa :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 11 cze 2010, 08:13 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 cze 2010, 19:08
Posty: 23
CzarnyAfgan napisał(a):
zrobiłeś najgłupszą rzecz jaką mogłeś, zepsułeś sobie grę :P


Zepsuć nie zepsułem, bo mam backup oryginalnych plików sounds.pak

CzarnyAfgan napisał(a):
Potem można jeszcze udostępnić publicznie przez ModStartera do Bazy Modów, ale najpierw testy, czy działa :P


Mod zapewne pokaże się w Modstarterze i da się odpalić w grze, ale efekt będzie identyczny jak w przypadku wklejenia zmodyfikowanego sounds.pak do folderu data, po prostu gra nie zobaczy plików mp.3 podpisanych jako .xsnd
Do szczęścia potrzebny jest działający program MP3toXSND.exe

Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 11 cze 2010, 13:46 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2009, 22:32
Posty: 549
Lokalizacja: Serwer GW
Gra w: Skyrim, Orcs Must DIe, Dungeon Siege III, Deus Ex: Bunt Ludzkości, Super Meat Boy
Cytuj:
Zepsuć nie zepsułem, bo mam backup oryginalnych plików sounds.pak


to bardzo dobrze :)

A co do MP3toXSND to jakiś sposób musi być, bo jest mod, który zmienia dźwięki, więc jakoś przeprowadzic konwersję się da. Program się nie włącza czy jak?

Być może będziesz musiał użyć jakiegoś hexeditora.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 11 cze 2010, 14:57 
Casual
Casual

Dołączył(a): 09 cze 2010, 19:08
Posty: 23
Po prostu przy próbie włączenia programu wyskakuje taki błąd:

http://img816.imageshack.us/i/errorq.png/

Ściągnąłem ModKit po raz drugi i dalej to samo... :(

A korzystanie z Hex'a nie za bardzo mi się uśmiecha...

A moda ( polegającego na razie na braku muzyki w okolicach chatki przy której zostawiamy Sarę :rotfl: ) już zrobiłem i widoczny jest w Risen MDS.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Risen Music Mod- Muzyka z Diablo1, Gothic1?
PostNapisane: 11 cze 2010, 15:16 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2009, 22:32
Posty: 549
Lokalizacja: Serwer GW
Gra w: Skyrim, Orcs Must DIe, Dungeon Siege III, Deus Ex: Bunt Ludzkości, Super Meat Boy
Poszukam jeszcze, jak nic z tego to Hex tylko ci zostaje :P Program jest po prostu zbugowany, wersja testowa.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 24 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules