Ostatnio zacząłem sobie odświeżać sagę DA i dzisiaj naszła mnie chęć utworzenia właśnie takiego tematu, czyli kogo spodziewacie się w drużynie będącej w DA3. Moja lista wygląda następująco:
A) Z towarzyszy w DA 1:
- Shale 7/10 raczej wątpię by krasnoludka wróciła jako pełny towarzysz. Dlaczego ?. Po 1 pochodzi z dlc, po 2 jest pewna możliwość iż może odzyskać swoją poprzednią postać(o czym świadczy rozmowa z Wynne pod koniec gry). Przemawia za nią jednak to, iż jest jedną z bardzo ciekawych postaci. Jeżeli jednak utraci swą postać, magiczna otoczka zniknie i niestety przestanie być takim ciekawym towarzyszem :/
- Oghren 6/10 - niezwykle "barwny" krasnolud moim zdaniem nie wróci jako pełny towarzysz( co wcale nie świadczy o tym, że nie odegra jakiejś roli). Dodatkowo raczej spodziewam się go siedzącego w Twierdzy Czuwania. Chociaż było by fajnie posłuchać jego żartów

.
- Zevran 6/10 - jest w podobnej sytuacji co Oghren, ciekawa postać, ale wystąpiła w 2 częściach DA, dlatego wątpię byśmy ją posiadali w drużynie. Dodatkowo na jego niekorzyść świadczy fakt, iż mógł zginąć w jedynce.
- Wynne 3/10 - pierwsza postać, której naprawdę się nie spodziewam jako towarzysza w DA3. Nie chodzi o to, iż wydawała mi się nieco nudną postacią, ale z racji tego iż jest wiekowa prędzej spodziewam ujrzeć się jej grób niż ją jako towarzysza. A warto przypomnieć sobie jej wypowiedzi w DA1, kiedy wspomina o tym że jest stara oraz dodać do tego 10 lat w DA2.
- Teyrn Loghain mac Tir 1/10 - gryzie ziemie. Nic dodać, nic ująć.
- Sten 7/10 - i tutaj mam wielki problem. Sam nie wiem, jakie prawdopodobieństwo tutaj podać. Jeżeli dostanie kolejne zadanie, to może dołączy do naszej drużyny. Na 100% spodziewam się go gdzieś ujrzeć w DA3, ale naprawdę nie wiem czy jako towarzysza.
- Morrigan 1/10 - jako towarzysz ma bardzo nikłe szanse. Do tego może zginąć w dlc. Ale nie jeden raz o niej usłyszymy w DA3, czy też spotkamy (głos ludu się tego domaga). Ale wg. mnie na bank nie będzie towarzyszem - dziecko itd.
- Leliana 9/10 - pierwsza postać, którą naprawdę spodziewam się jako towarzysza w DA3. Dlaczego ?. Bo w DA2 wzrosło jej znaczenie. Bo Bioware, raczej nie przywracało by jej do życia, jeżeli nie miała by do odegrania znaczącej roli w DA3. A taką rolę może odegrać właśnie jako towarzysz.
- Alistair 7/10 - chciałbym go mieć jako towarzysza, jednak jest parę minusów jakie świadczą na jego korzyść. Chodzi o to iż w DA3 widzimy go jako 3 różne postacie (biedak, strażnik, król) przez co wątpię by pełnił tak ważną rolę. Jako strażnik, miałby jak największą szansę, jako król raczej zajmowałby się państwem zamiast podróżował. Jako biedak, wątpię by robił cokolwiek, no chyba że odbije mu syndrom Włóczykija z Muminków.
B ) Towarzysze z Dragon Age: Przebudzenie
- Anders 9/10 - kolejna postać, którą spodziewam się ujrzeć w DA3. Jego znaczenie wzrosło w DA2, o czym świadczy możliwość przywrócenia go do życia z dodatku (możliwość śmierci). No i dodatkowo musi wypić piwo, które nawarzył w DA2.
- Nathaniel Howe, Vellana, Sigrun. 2-3/10 wątpię by ktoś z nich był towarzyszem w DA3. Mogli zginąć w dodatku, oraz cóż nie byli aż tak charakterystyczni by powierzyć im aż taką ważną rolę. Ale życie lubi zaskakiwać, więc jak już, największą szansę ma u mnie Nathaniel.
C) Towarzysze z Dragon Age 2:
- Merrill 6/10 - fajna postać i w sumie przydałby się nam ktoś jako 2 mag. Różnie było można pokierować tą postacią w DA2, więc sam się zastanawiam.
- Sebastian Vael 5/10 - jako postać z dlc, postacią która mnie wkurzała, pewnego rodzaju zaślepienia, głupoty nie chciałbym jej jako towarzysza.
- Fenris 7/10 - barwna postać, ma większe szansę na dołączenie do drużyny od Merrill, do tego możliwe jest spotkanie go w miejscu gdzie ma toczyć się DA3 (zapomniałem nazwy miejsca).
- Isabela 4/10 - tutaj mam problem osobiście chcę ją mieć w drużynie, ale wolę by była u boku mojego Hawk'a do śmierci

. No i 2 różne możliwości prowadzenia tej postaci, gdzie jednak wydanie ją Qunarii zwiększa jej dołączenie do towarzyszy w DA3 ( u mnie jednak została

)
- Avelina Vallen 3/10 - wątpię by dołączyła do drużyny. Wolę ją jako kapitan straży w Kirkwall i taka ma pozostać

.
- Varric 9/10 - jako że postać lubi być w centrum wydarzeń, jest charakterystyczna, niemal wszyscy ją lubią to jej prawdopodobieństwo dołączenia do drużyny jest moim zdaniem bardzo, bardzo duże.
- Carver/ Bethany 9/10 - jako że nosi nazwisko Hawke, bardzo bym się kogoś z rodzeństwa spodziewał. Zwłaszcza iż
. Byłby to ukłon w stronę tej rodziny.
- Tallis 2-3/10 wątpię bo to postać dlc, i raczej nie odegra poważnej roli, gdyż nie została wymyślona przez Bioware

.
A więc podsumowując, najbardziej spodziewam się Leliany, Andersa, Varica, kogoś z rodzeństwa Hawke. Dodałbym do tego kogoś z 7/10 (Sten , Shale, Fenris) może 1 nową postać oraz kogoś dodanego w dlc. Co łącznie daje nam liczbę 7 towarzyszy, czyli absolutne minimum. A co wy o tym myślicie ?.
Z bohaterów niezależnych z poprzednich serii, duże prawdopodobieństwo dołączenia do drużyny, mają u mnie Cassandra oraz Cullen. Cassandra bo w sumie nie do końca wiadomo kim ona jest, i w sumie nie stoi nic na przeszkodzie by została towarzyszem a Cullen z racji tego co przeżył w DA1, następnie co widział, w czym uczestniczył w DA2 robią z niego postać, która wkomponowuje się w historię DA3. Do tego jest templariuszem i jako postać, towarszysz przyjaźniąca się z innym towarszyszem (jakimś magiem) mogłaby dawać dobry przykład.