Wczytywanie
Teraz jest 25 mar 2019, 02:42


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 2 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Laptop z ~30fps do 4, po pół godziny gry. Restart odnawia...
PostNapisane: 23 maja 2015, 18:49 
Casual
Casual

Dołączył(a): 23 maja 2015, 18:33
Posty: 2
Cześć.

Gram na laptopie z procesorem i5(2 rdzenie, 4 procesy) 1,7GHz do 2,7GHz w booscie i kratą 840M, 8GB ramu.
Wiem że słabo, jednak na minimalnych jak dla mnie liczba klatek jest dla mnie wystarczająca(30-20).
Problem pojawia się po jakichś 30 minutach(teraz już po minucie) rozgrywki, gdzie liczba klatek spada do 3-4.
Sprawdzałem programem podającym wartości temperatur na poszczególnych komponentach i maksymalna wartość ustala się już przy pierwszych minutach gry i nie spada - więc raczej nie o temperaturę tu chodzi(?).
Tak się zastanawiam nad przyczynami i jak na razie wymyśliłem takie scenariusze:

1) Procesor od początku uruchomienia systemu do tych parunastu minut, cały czas działa na tym booście(2,7GHz), ale z jakichś przyczyn nie może tak cały czas działać i spada do 1,7? Jeśli tak, to za jakiś czas powinien znów wskoczyć na 2,7, a tego nie zauważyłem(po powrocie płynności gry. Czyli moim zdaniem odpada z tego względu, ale zaś jedynie restart systemu zeruje sytuację, więc może i ten licznik boosta? Jak to wgl. działa(nie mogłem znaleźć jakichś konkretnych, zrozumiałych dla mnie informacji w sieci)?
2) Procesor ma swój procesor graficzny(nie wiem czy tak to się fachowo nazywa). I z jakichś względów, po jakimś czasie przełącza się z karty dedykowanej na tą w procesorze? Jeśli tak(jak dla mnie tak najprawdopodobniej jest) to jak z powrotem mogę przełączyć znów na dedykowaną? Pomaga tylko restart systemu.
3) Nie znam się na komputerach, ale może mam mało pamięci na dysku C, albo jakiejś wirtualnej czy coś? Grę zainstalowaną mam na dysku zewnętrznym, a w laptopie jest dysk ssd z wolnym miejscem 25GB+
4) Ciesz się, że masz wgl. 4 fps, ta gra nie powinna Ci chodzić na takim sprzęcie! Nie wiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Laptop z ~30fps do 4, po pół godziny gry.
PostNapisane: 25 maja 2015, 10:46 
Casual
Casual

Dołączył(a): 23 maja 2015, 18:33
Posty: 2
Problem rozwiązany.
Dopiero sterowniki 345.20 i starsze działają.
Nie wiem czy każdy może zaobserwować w grze podobną sytuację, ale zauważyłem że w momencie kiedy na tych nowszych sterownikach włączał się ten stały spadek, na tych starszych ma co jakiś czas miejsce taka sytuacja gdzie właśnie na sekundę liczba klatek spada do 8-12, coś jakby pamięć się czyściła i wraca do normy. Po prostu w tych nowszych, jeśli każdy tak ma i jest tam rzeczywiście jakiś system zwalniania pamięci czy coś podobnego, w tym momencie jakieś błędy musiały się robić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 2 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules