Teraz jest 23 wrz 2018, 21:15


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 26 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 08 mar 2017, 22:13 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2013, 17:58
Posty: 234
Premiera Andromedy niedługo, znane są też wymagania sprzętowe, więc zanim zacznie się wysyp przeróżnych pytań lepiej zebrać to wszystko w jedno miejsce.

Temat służy do rozwiania wątpliwości, czy Twój sprzęt uciągnie Andromedę.

Nexeve napisał(a):
Pozwolę sobie zacytować wymagania sprzętowe:

KONFIGURACJA MINIMALNA

SYSTEM OPERACYJNY: 64-bitowy Windows 7, Windows 8.1 lub Windows 10
PROCESOR: Intel Core i5 3570 lub AMD FX-6350
PAMIĘĆ RAM: 8 GB
KARTA GRAFICZNA: NVIDIA GTX 660 2GB, AMD Radeon 7850 2GB
DYSK TWARDY: Przynajmniej 55 GB wolnego miejsca
DIRECTX: DirectX 11

KONFIGURACJA ZALECANA

SYSTEM OPERACYJNY: 64-bitowy Windows 7, Windows 8.1 lub Windows 10
PROCESOR: Intel Core i7-4790 lub AMD FX-8350
PAMIĘĆ RAM: 16 GB
KARTA GRAFICZNA: NVIDIA GTX 1060 3GB, AMD RX 480 4GB
DYSK TWARDY: Przynajmniej 55 GB wolnego miejsca
DIRECTX: DirectX 11


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 08 mar 2017, 22:31 
Nałogowiec
Nałogowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 sty 2013, 20:11
Posty: 1816
Gra w: Warframe, Stellaris, czeka na MEA
To ja zacznę :D
Mój komputerek:
Procesor: Intel Core i5-5200U
Karta graficzna: GeForce 940M
Reszta mieści się w minimalnych.

_________________
Obrazek

Polecam gierkę ;)

Shep: Ha!
Kasumi: Znalazłeś próbkę DNA?
Shep: Nie, kartę kredytową.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 02:00 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 lut 2012, 20:47
Posty: 282
w0w, spore te wymagania. Trochę przykro, że kilku moich znajomych musi sobie Andromedę odpuścić właśnie ze względu na sprzęt :(. Na szczęście mój lapek powinien spokojnie to pociągnąć - uff

_________________
Origin: Kazu1a
N7 - HQ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 07:46 
Status Widmo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2013, 21:00
Posty: 1258
Lokalizacja: 022 :)
Gra w: Sci-Fi
Bardzo przesadzacie, 4-5 letni komputer uciągnie tą grę na spokojnie więc nie ma całkowitej tragedii.

Mój zakładam że pociągnie na wysokich na spokojnie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 11:30 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 maja 2012, 10:14
Posty: 746
@Azzinoth, z tym spokojnie to bym się nie zapędzał. Jeden 5 lat temu kupił komputer za 10k, inny za 2k. Jeszcze inni mają laptopy, które to nie zawsze mają dobre karty graficzne. Frostbite jest naprawdę dobrze zoptymalizowanym silnikiem i do tego bardzo ładnym, ale jednak komputer wiecznie wszystkiego nie pociągnie i po kilku latach się go zwykle wymienia, ew. modernizuje - jeśli się opłaca. Gdy jednak na słabym sprzęcie ktoś odpali Andro i zadowoli się niskimi ustawieniami graficznymi, to nie wszyscy zadowolą się graniem w 15-20 klatkach na sekundę. Te 30 fps (stałe) to takie raczej minimum komfortowej gry :P.

Możliwe, że chodzi Ci o komputery 4-5-cio letnie przeznaczone do gier, ale by pograć w ME 1-3, wcale nie trzeba było mieć gaming'owego kompa. Stary, dobry Unreal Engine...

Także pisząc: "Bardzo przesadzacie, 4-5 letni komputer uciągnie tą grę na spokojnie więc nie ma całkowitej tragedii", narażasz się na to, że ktoś wynajmie handlarza cieni, dowie się gdzie mieszkasz i ustawi kolejki niezadowolonych ludzi z pretensjami, że im gra jednak nie działa na tych tosterach ;d. Jeszcze będziesz musiał uciekać do jakiej Andromedy ;).

_________________
Origin ID / Uplay / Steam: Nexeve
N7HQ: KLIK!
Chcesz pograć? Napisz PW ;)

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 11:36 
Nałogowiec
Nałogowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 sty 2013, 20:11
Posty: 1816
Gra w: Warframe, Stellaris, czeka na MEA
Wszyscy gadu-gadu, a nikt mi nie odpisał czy mój toster pociągnie Andromedę. Poczułam się zignorowana :(

_________________
Obrazek

Polecam gierkę ;)

Shep: Ha!
Kasumi: Znalazłeś próbkę DNA?
Shep: Nie, kartę kredytową.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 11:57 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 maja 2012, 10:14
Posty: 746
@Dragon05, żeby Cię pocieszyć, spróbuję Ci troszkę pomóc. Ogólnie wychodzi na to, że Andromeda i Battlefield 1 mają bardzo zbliżone konfiguracje. Możesz więc poszukać na YouTube jak ktoś gra właśnie w BF'a 1, z konfiguracją najbliższą twojemu laptopkowi. Zobaczysz jak to może w przybliżeniu wyglądać.

Poniżej przyklad:
https://www.youtube.com/watch?v=qmVaWyd7f-Q

Wygląda na to, że nie powinno być problemu, choć na Ultra w 4k i 60 FPS raczej nie zagrasz :P

_________________
Origin ID / Uplay / Steam: Nexeve
N7HQ: KLIK!
Chcesz pograć? Napisz PW ;)

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 12:03 
Nałogowiec
Nałogowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 sty 2013, 20:11
Posty: 1816
Gra w: Warframe, Stellaris, czeka na MEA
@Nexeve,
Panie!! Ja chcę tylko, żeby mi poszło i ewentualnie w multi dało się grać ;)

Nexeve napisał(a):

Jak Andromeda będzie podobnie chodziła to dam radę :) Ufff.... czyli kasa nie poszła w siną dal.

_________________
Obrazek

Polecam gierkę ;)

Shep: Ha!
Kasumi: Znalazłeś próbkę DNA?
Shep: Nie, kartę kredytową.


Ostatnio edytowano 09 mar 2017, 12:42 przez Dragon05, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 12:28 
Status Widmo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2013, 21:00
Posty: 1258
Lokalizacja: 022 :)
Gra w: Sci-Fi
Nexeve
Ja mam kompa kupionego 4 lata temu za 2k :) i spokojnie celuje w wysokie ustawienia w ~60 fpsach.
Laptopów nigdy się nie kupuje do gier, chyba że chce się wydać 10k na coś, co i tak będzie słabe.

Jak się umie kupić komputer (czyli kupowanie części i złożenie samemu) to da się to zrobić w małej cenie, jak się kupuje gotowce ze sklepów typu Media Markt to i 5 tysięcy nie pomoże.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czy Andromeda mi pójdzie?
PostNapisane: 09 mar 2017, 13:42 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 maja 2012, 10:14
Posty: 746
Azzinoth napisał(a):
Ja mam kompa kupionego 4 lata temu za 2k :) i spokojnie celuje w wysokie ustawienia w ~60 fpsach.

No jestem ciekaw, za ile kupiłeś poszczególne podzespoły 4 lata temu, jeśli chcesz grać na wysokich w 60FPSach (zakładam, że w 1080p). HDD - ok. 200zł, jeśli nie masz dodatkowo SSD to to kilka stów w kieszeni. 8GB RAMu - ok. 300zł pewnie kosztowało, chyba, że ddr2. Grafika do gier to minimum 8 stówek jeśli mówisz, że chcesz na wysokich grać. Płyta główna i za 200zł ujdzie, choć ja preferuję trochę lepszą podstawę pod OC - a zakładam, że kręciłeś zestaw. Proc z odblokowanym mnożnikiem - najlepiej jakaś i5 - 8 stówek mogła wtedy kosztować. Jeśli kręciłeś, to mogłeś wziąć jakiś radiator za ok. 100zł, chociaż nie jest to niezbędne, więc tego nie policzę. Zasilacz kolejne min. 200zł - bo raczej w chińskie podróbki się nie bawisz umiejąc składać kompa i mając jakąś tam wiedzę. Powiedzmy że obudowy, myszek i innych monitorów nie wliczam w cenę zestawu.

Jeśli masz jakieś znajomości w sklepach ze sprzętem, albo bez VATu jedziesz, to jest to "prawie" możliwe. Ale zakładając, że jednak ktoś kupuje wszystko nowe, to za monitor, nagłośnienie i jakieś inne peryferia nie najwyższych lotów, pewnie kolejne 5-6 stówek musiałby wydać. Więc opcja ze wszystkim ale ekonomiczna, podkręcona i dopieszczona przez właściciela kosztowała by na moje ok. 3k, jeśli faktycznie na wysokich chcesz śmigać (choć nie wszystkie opcje były by na wysokich). Jest to chyba i tak optymistyczna wersja. Co do cen, to wziąłem trochę z głowy, bo akurat 4 lata temu, to okres, kiedy poprzedni komputer miałem ze 3 lata, a obecny mam gdzieś od 2 i pół roku. Lecz jeśli chcesz grać w niższej rozdzielczości (co by było dziwne, bo 1080p to już standard od dosyć długiego czasu), to trochę by zmieniało postać rzeczy.

Azzinoth napisał(a):
Laptopów nigdy się nie kupuje do gier, chyba że chce się wydać 10k na coś, co i tak będzie słabe.

Jak się umie kupić komputer (czyli kupowanie części i złożenie samemu) to da się to zrobić w małej cenie, jak się kupuje gotowce ze sklepów typu Media Markt to i 5 tysięcy nie pomoże.


Otóż to - gotowce są be. Jednak spora część ludzi takie kupuje. Laptopy zaś cenią sobie np. ci, którzy po prostu nie są w stanie kupić 2 komputerów, a potrzebują mobilnego sprzętu i czasem też chcą sobie pograć. Z tym 10k to przesadziłeś troszkę. Kumpel ma laptopa za 5k i w GTA V grał na wysokich bez problemów. Zgodzę się jednak, że gdy bierzesz komputer głównie do gier - stacjonarka jest dużo lepszym (i tańszym) wyborem.
Sam też składam sobie komputery, nieraz kupując każdą część w innym sklepie. Skoro Ty osiągasz takie wyniki, to jeśli nie jest to dla Ciebie sekret, to fajnie gdybyś się podzielił kilkoma szczegółami ;). Jeśli miałbyś cennik poszczególnych komponentów, to miło by było go zobaczyć (przynajmniej wartości przybliżone).

_________________
Origin ID / Uplay / Steam: Nexeve
N7HQ: KLIK!
Chcesz pograć? Napisz PW ;)

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 3   [ Posty: 26 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules