Teraz jest 16 sty 2019, 22:52
Nazwa użytkownika: Pamiętaj mnie
Hasło:


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 11 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 cze 2010, 13:30 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 cze 2010, 13:27
Posty: 5
Gra w: Deco .cSRO,zhypermu
Witam
Gdy włączam fable to wyskakuje mi okienko i pisze w nim:

A problem occurred initializing DirectDraw. Hardware acceleration may be disabled, please run DXDIAG.

próbowałem już odinstalować directa,zainsalowałem i cały czas to samo
ktoś wie co robić?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 cze 2010, 14:39 
GameWalk.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2010, 21:37
Posty: 773
Komunikat informuje o tym, że do włączenia Fable potrzebne jest uruchomienie "hardware acceleration" - możesz to zweryfikować w DXDIAG (narzędzie diagnostyczne) z pakietu DirectX .
Pod WinXP wybierz Start > Uruchom..., wpisz dxdiag.exe i zatwierdź. Ewentualnie przytrzymaj znaczek Windowsa na klawiaturze i klepnij "R". Przejdź na zakładkę Display, a następnie DirectX Features (podaje z mojej ang. wersji).
Jeśli nie uruchomi się narzędzie diagnostyczne, to prawdopodobnie oznaczać będzie, że nie posiadasz zainstalowanego DirectX-a. Stara wersja Microsoft DirectX 9.0c powinna znajdować się wraz z instalacją Fable, więc będziesz musiał ją do/prze-instalować. Aczkolwiek lepiej zaopatrzyć się w nowszą wersję, jeśli Twoja karta graficzna ją wspiera.

Przyspieszenie sprzętowe możesz włączyć dając PPM na pulpicie -> Właściwości -> Zakładka ustawienia -> Zaawansowane -> zakładka rozwiązywanie problemów -> ptaszek przy włącz przyspieszenie sprzętowe -> Zapisz -> Restart komputera.

Jeśli to nie pomoże - zainstaluj nowe sterowniki do karty graficznej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 cze 2010, 16:17 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 cze 2010, 13:27
Posty: 5
Gra w: Deco .cSRO,zhypermu
niewierze,działa
Niewiem jak ci dziekować
Co prawda mam procka 1.2.... (wstyd)
Musze jeszcze troche zmniejszyć tą gre bo mi monitor sie wyłącza
WIELKIE DZIEKI

Edycja:

no to kłopotów ciąg dalszy...
Zmieniałem już rozdzielczości i nic.Cały czas jak tylko skonczy sie to gadanie ojca to ekran robi się czarny.
Jak zminimalizuje i włączę to przez 1-3sec jest plynnie a pózniej to sie zacina i czarno....
----
O albo takie pytanie
Jak otworzyć to w trybie windows czy coś w tym stylu?


Ostatnio edytowano 12 cze 2010, 18:45 przez wacho, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 cze 2010, 18:04 
GameWalk.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2010, 21:37
Posty: 773
Nie pisz kilku postów pod rząd - od tego jest opcja edytuj.

Jaki dokładnie masz procesor i kartę graficzna? Być może Twoja grafika nie wyrabia.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 12 cze 2010, 18:45 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 cze 2010, 13:27
Posty: 5
Gra w: Deco .cSRO,zhypermu
karta R8500
procesor AMD Athlon XP, 1244 MHz (12.5 x 100)

czy zasilacz ma na to jakiś wpływ?
mam 220V

Dodam jeszcze że gdy poczekam z 10sec w tym czarnym ekranie
to wyskoczy okienko z treścią
Not optimum Mode
Recommented Mode:
1280x1024 60Hz
?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 13 cze 2010, 08:45 
GameWalk.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2010, 21:37
Posty: 773
Kliknij PPM na fable.exe (w katalogu z zainstalowaną grą) -> Właściwości -> Kompatybilność -> ustaw może Windows XP (SP3) -> Zapisz.
Jeśli to nie podziała, to popróbuj jeszcze z innymi trybami kompatybilności. Zależy też z jakiego systemu korzystasz, bo jeśli masz WinXP to tych opcji nie zobaczysz.

Co do okienka - ustaw taką rozdziałkę jaką zalecają, czyli 1280x1024 (częstotliwość odświeżania 60 Hz raczej już masz defaultowo z LCD).
Wydaje mi się, że jeśli zasilacz nie ogarniał mocy, to miałbyś całkowitą zwiechę i nie mógłbyś bez restartu kompa dostać się do systemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 13 cze 2010, 10:56 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 cze 2010, 13:27
Posty: 5
Gra w: Deco .cSRO,zhypermu
Niestety nie pomogło.Ale grzebałem po necie i chyba już wiem.Bo ostatnio kupiłem karte graf. i niedało sie zainstalować sterowników i zapomniałem o nich.
Wyskakują 2 błędy :
1-INF error
Video drivers not found

2-
System was unable to comlete the instalation.
try to setup your display adapter with standard VGA drivers before running setup .

Sterowniki ściągłem z tej strony: http://support.amd.com/us/gpudownload/P ... nx-2k.aspx

Jak i 1 wersje jak i 2
I to samo
znaczy zainstalowało sie zajmuje 158 mb miejsca
To znaczy że sie zainstalowało dobrze?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 13 cze 2010, 13:20 
GameWalk.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2010, 21:37
Posty: 773
PPM na Mój komputer -> Właściwości > znajdź button "Menadżer urządzeń" > rozwiń drzewko "karty graficzne" lub "display adapters" > powinieneś mieć nazwę swojej karty, na którą kliknij -> przejdź na zakładkę Sterownik/Driver -> Aktualizuj sterownik / Update driver
Teraz są dwie opcje. Albo automatycznie system wyszuka stery w sieci, albo sam wskażesz, gdzie je ściągnąłeś (plik INF, nie może to być żaden exe/setup). Jeśli walniesz automata to przy okazji dowiesz się czy masz aktualne stery (up to date).

Oczywiście musisz wybrać sterowniki dla odpowiedniego systemu, bo po linku wnioskuję, że masz Win 2000. Najlepiej poszukaj gdzieś swojej płytki ze sterownikami dołączanej przy zakupie sprzętu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 13 cze 2010, 16:59 
Casual
Casual

Dołączył(a): 12 cze 2010, 13:27
Posty: 5
Gra w: Deco .cSRO,zhypermu
problem rozwiązany
Zainstalowałem sterowniki z tego folderu co sie zainstalował ale niby nie bo błąd był z tymi sterami,i już działą
Zrozumiałeś?Bo ja nie :)
Dzieki za pomoc,bez ciebie siedziałbym jeszcze z tym directem....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z odpaleniem
PostNapisane: 13 cze 2010, 17:30 
GameWalk.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lut 2010, 21:37
Posty: 773
Czyli "zainstalowałeś" ręcznie sterowniki do karty z katalogu, gdzie wypakowały się dane z pliku, który pobrałeś z neta. Albo pakiet instalacyjny jest zjechany albo na początku wybrałeś nie ten "exe", który było trzeba. ;) Ale dobrze słyszeć, że w końcu sobie poradziłeś. Zapraszamy do dyskusji w tematach na forum Fable i w pozostałych działach sieci GameWalk :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 11 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules