Wczytywanie
Teraz jest 10 gru 2018, 22:22


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 19 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:03 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7960
Gra w: Banowanie ;]
Hej, słuchajcie mam taki problemik, gdy włączam komputer - ładuje się normalnie, ale przed tekstem "Zapraszamy" monitor się wyłącza i jest napisane "tryb oszczędny" ale za jakieś +/- 10 min monitor włącza się i komputer startuje normalnie i działa. Jest to troszkę denerwujące, może ktoś spotkał się z takim problemem ?

Komputer:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600
Grafika: Nvidia Geforce 9600GT 512mb
Ram: 4GB
Windows: 7 32bit
Zasilacz: Od nowości coś takiego jak "Sweex" 400W (domyślam się, że to szajs, cena na nim to 99zł)

Dodam od siebie, że komputer rozebrałem, nawet zasilacz i wyczyszczony sprężonym powietrzem. Sterowniki odinstalowane, wgrane na nowo, nowsze i starsze wersje- bez poprawy, bios resetowany. Aha i jeszcze taki myk, jak odinstalowałem stery od grafiki to infa o "trybie oszczędności" nie było, tak samo jak odpalam w trybie awaryjnym. To by było na tyle, liczę na pomoc, z góry dzięki ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:15 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
A co masz w panelu, opcjach zasilania - jaki plan i jakie ustawienia planu?

Do tego od kiedy te rzeczy następują i czy rośnie ci temperatura jakoś specjalnie..

A sam zasilacz, no tak jak podejrzewasz. Do wymiany w przyszłości. Nowy, to jakieś 550w i zł.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:19 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7960
Gra w: Banowanie ;]
Zapomniałem dodać, że w panelu już grzebałem, ustawiłem wysoką wydajność, wszystkie tryby tj. uśpienie, hibernacje etc. Ustawione na "Nigdy"
Temperatura w porządku. Stało mi się to w piątek, przewoziłem cały sprzęt z domu do dziadków, podłączyłem wszystko i nagle wyskoczył mi ten komunikat.

Opłaca się już kupić nowy zasilacz, czy można z tym poczekać?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:28 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
Mmm, a może końcóweczka/kabelek od ekranu uległ awarii i stąd problem. Przepięcia są możliwe, a ich skutki są różne. Podobnie, jeśli gniazda uległy awarii.

Co do zasilacza, noo z tym nie warto zwlekać. Jeśli on "pójdzie", to najczęściej nie sam. Jeśli ulega spaleniu (a to się zdarza), wtedy często spala się coś, co do niego było podłączone.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:31 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7960
Gra w: Banowanie ;]
No wiesz, kabelki też sprawdzałem, no trudno, jakoś muszę to przetrzymać. Ważne, że komputer działa ;)

A co do zasilacza, czy ten był by w miarę ok? http://www.morele.net/zasilacz-ocz-core ... eu-463853/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:36 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
Rankingi przejrzyj. Masz nazwę, wrzuć ją do googla, niech szuka. Zagraniczne serwisy i rodzime - testy i rankingi.
Oferty nie mówią wszystkiego, w końcu sprzedający chcą sprzedać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 20:57 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7960
Gra w: Banowanie ;]
Dobra, poszperam i poczytam. A że jeszcze tak zapytam da się jakoś sprawdzić fizycznie czy zasilacz jest na wyczerpaniu, czy widać to jakoś gołym okiem prócz osmoleń oczywiście, bo wtedy to już po ptokach jest :D Mój ma od nowości jakieś 4 lata i czasem blue screeny zdażały się np. przy grze w wieśka 2. Bardzo możliwe jest z tym 'trybem', że za mało napięcia dostaje albo i co? Ja bym tu może obstawiał wine grafiki lub zasilacza.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 21:16 
Nałogowiec
Nałogowiec

Dołączył(a): 22 mar 2012, 03:11
Posty: 3074
No gpu nie masz elitarnego, to na pewno.
Ale to zasilacz jest ważniejszy. Co komu po ładnych pikselach, skoro baza ma już cztery lata i nie należy do czołówki, jeśli wziąć do kryterium 'jakość'.

Ja zacząłbym od zasilacza. Twój wybór.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 28 sty 2013, 21:19 
RON
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sie 2012, 11:09
Posty: 7960
Gra w: Banowanie ;]
Posłucham twej rady, zaraz biorę się za składanie zamówienia. Fakt, zasilacz sercem komputera, grafa sama z siebie tak szybko 'sfajczyć' się nie powinna, spali się zasilacz może polecieć wszystko, dziękuję za radę ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Tryb oszczędny-monitor
PostNapisane: 30 sty 2013, 07:48 
Casual
Casual

Dołączył(a): 22 sty 2013, 08:08
Posty: 11
Ja miałem taka historię z nonamowym zasilaczem, jak zasilacz poszedł to przy okazji spora część kompa :P teraz mam całkiem mocny firmowy zasilacz i na razie chodzi elegancko, są specjalne testery napięć do zasilaczy, możesz kupić (śmieszne pieniądze kosztuje) albo iść do serwisu z zasilaczem i niech sprawdzą.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 2   [ Posty: 19 ]
Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules