|
Autor |
Wiadomość |
Damianu
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 16:56 |
|
Casual |
 |
|
Co do Risena 3 to, mam nadzieję że Risen 3 wyjdzie i też będzie w pirackim stylu(to akurat mi się bardzo podoba  ) ale poprawią w nim takie rzeczy jak: - System walki ( Kopniaki voodo bronie itp niech zostaną, to jest fajne. Ale niech do cholery przywrócą ciosy z risena 1 i poprawią ten klikawkowy atak, bo nawet nie da się przerwać ciosu przeciwnika, a on nasz może..) -Gestykulacje, czasami naprawdę animacje są kiepskie, nie zawsze ale czasem tak. -Ekwipunek, ponieważ ten po prostu można wsadzić sobie w.. Trudno w nim cokolwiek znaleźć. To chyba tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę 
|
|
Góra |
|
 |
|
zdzichu
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 17:11 |
|
Casual |
 |
|
Crow napisał(a): Wierz mi, ja tak mogę cały dzień - w internecie jest tego pełno... A na drugi raz jak chcesz dyskutować na poziomie, to przygotuj się merytorycznie. Ooo nie watpię, że caly dzień mozesz cytowac hamburgery i zagranicznych Userów, którzy jak wiadomo są da Ciebie duzo bardziej wiarygodni, niz Polscy bo...sa zagraniczni  Tylko powiedz mi (na Boga!) jak moge sie lepiej przygotowac merytorycznie do dyskusji o walce wręcz w Risen2, niz... grajac w tę grę w stylu walka wręcz+VooDoo?! To ze Ty zacząłes "grac rapierem", to jeszcze nie znaczy ze masz pojęcie o czym mówisz  Bo na przykład piszesz -"Nasze ciosy NIE PRZERYWAJĄ ataków wroga, co jednak działa w drugą stronę", oraz "dopadamy przeciwnika jako pierwsi i klikamy aż padnie (jak w Gothicu 3), nie dając szans na ripostę". No to jak to jest wg Ciebie z tym przerywaniem naszych ataków? Istny bełkot... Ja tez muszę Ci to powtórzyć po raz wtóry, bo widzę, że także kulejesz z czytaniem. Na kilku przeciwników, lub jakieś silne potwory (tzn na jednego/dwóch z nich)- wystarczy użyć gllupiej laleczki VooDoo i ewentualnie pociagnąć jakiegos eliksiru VooDoo przed waką (przy odpowiednio rozwinietym Rytuale, eliksiry daja poteznego kopa do Umiejek) I wtedy nie ma problemu nawet z kilkoma przeciwnikami. A zwierzeta tak w ogóle sa dość slabe na kolejnych etapach gry. latwo je mozna zasiekac i ja nie uzywam VooDoo ponizej np dwóch Mogilnych pajaków na raz (a i to rzadko). Dlatego wlasnie radzę Ci zagrac samemu, zanim zasypiesz mnie cytatami z hamburgerowych portali. To w duzej większości casualowi frustraci, co jak sie gra sama nie gra, to juz dla nich skandal roku. No bo jak to- dostaje lomot i nie jestem debeściakiem od samego prologu?! A tu wlasnie trzeba odrobine pomyśleć przed trudniejszą walka, a nie tyko "na Rambo", a potem placze i żale w dziesięciu wątkach na trzech serwisach... "Merytorycznie przygotowany."..haha Ps Acha i nie!- nie chcę z Toba dyskutowac- dopóki nie przejdziesz tej gry po stronie Tubylców, bo to TY NIE masz w ogóle argumentów. Ani jednego- i blagam tylko nie racz mnie juz więcej tymi odgrzewanymi hamburgerami, bo robi mi się niedobrze...Ide grac w ten system (gdzie powinienem co chwile ginąć zapętlony w ataki nie-do-przerwania bo tak napisali w IGN i... o zgrozo nie gine?! co jest kurde?! Pewnie cos popsulem haha)-do kiedys tam Szczurze lądowy! 
|
|
Góra |
|
 |
Crow
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 17:45 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
Uciekaj chłopcze uciekaj, bo pali Ci się grunt pod nogami i to szybo  . Wiesz że nie masz racji, wiesz że nie masz argumentów, więc musisz odwrócić kota ogonem i zwiać czym prędzej, żeby uniknąć niewygodnych pytań... Czy Ty masz coś wspólnego z PiSem? Tak tylko pytam.... ;]. Ciekawe jakie źródło musiałbym podać, żeby jaśnie pan zdzichu uznał je za wiarygodne? Bo przecież "hamburgery" (nie ma to jak szacunek to ludzi...) się nie znają. No a kto się zna? Oczywiście zdzichu. A czemu? Bo tak powiedział i koniec dyskusji... Widać wyraźnie, że kompletnie nic nie rozumiesz. Rozmawiamy tu o systemie walki mieczem, więc z łaski swojej nie mieszaj do tego voodoo ani muszkietów. Problem jest następujący: W Risena 2 NIE DA się komfortowo grać, opierając się jedynie na broni białej. Widzą to wszyscy, tylko nie Ty. Zastanawiające... I czytaj chłopcze więcej, bo widzę tu spore problemy z przyswajaniem słowa pisanego. Napisałem że możemy "zaklikać" przeciwnika, bo istotnie tak właśnie jest. Nie ma to jednak nic wspólnego z przerywaniem ciosów czy blokowaniem animacji. Po prostu (czasem) jakieś skrypty nie odpalają i potwór nie reaguje na grad ciosów. Innym razem potrafi na nas naskoczyć praktycznie w połowie ataku nie zwracając uwagi na nasze poczynania (losowo?). Nawet ktoś z forum Risena słusznie zauważył, że właściwie nie jest to system walki. Bo system to zbór pewnych zasad i zależności (jak np. w pierwszym Risenie). Tutaj cała walka bronią białą (z nie-ludźmi) sprowadza się do energicznego klikania - bardzo finezyjne. A co oznacza merytoryczne przygotowanie? Coś co najwyraźniej jest Ci obce - argumenty... Jak dotąd "argumentowałeś" swoje stanowisko, wyzywając wszystkich (którzy mają odmienne zdanie) od casuali, frustratów itd. Życzę szczęścia na maturze, będzie Ci potrzebne (z takimi zdolnościami)...
|
|
Góra |
|
 |
bartek2635
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 18:01 |
|
Niedzielny gracz |
 |
 |
Gra w: Risen 2 Dark Waters,Risen,Dragon Age 2,The Witcher,Gothic 2 NK,Blades Of Time
|
Przepiekna grafika w risenie 2
_________________ Bartosz
|
|
Góra |
|
 |
zdzichu
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 18:24 |
|
Casual |
 |
|
Crow nie no teraz to mnie zalamaleś...haha  Przecież to jasne ze ciężko/"nie da się" przejść gry na samej szabli (z "brudnymi sztuczkami" ewentualnie -chociaz myślę ze się da) Wlasnie dlatego masz "drogę WooDoo" i "drogę Muszkietu" do wyboru  W tej grze jesteś Piratem-VooDoo albo Piratem-Muszkieterem. No tak se wymyslili Twórcy i mi to akurat tu pasuje. Tylko dziwi mnie jakim cudem jeszcze na to nie wpadles (merytoryku za dyche) ze to byl zamysl PB?! Ps To nie walka wręcz jest kiepska bo ta wlasnie z VooDoo swietnie się uzupelnia, tylko muszkiety przegięte jak już... Nie męcz mnie juz...  Ahoj Szczurze lądowy! 
|
|
Góra |
|
 |
Crow
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 19:13 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
Merytoryk? Jakieś nowe słowo?
Sam (tym co piszesz) przyznajesz mi rację... Skoro system walki bronią białą wykazuje skuteczność jedynie jeden na jednego (i tylko w walce z ludźmi), a we wszystkich pozostałych przypadkach (jakieś 90-95% gry) jest niewystarczający i wymaga wsparcia broni palnej/voodoo, to łatwo wyciągnąć oczywiste wnioski. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie system, którego mogę z powodzeniem używać raz na 5 godzin gry, jest totalnym niewypałem. Trzeba go rozwijać jak wszystkie pozostałe atrybuty (a więc pakować dużo kasy i chwały), a jego użyteczność jest po prostu mierna (więc cała inwestycja się nie zwraca). Co ciekawe, wiele osób jest podobnego zdania (nawet sami twórcy coś wspominali na ten temat, gdy pytano ich o betę...). Jasne że jakoś tam działa (ukończyłem już 70% gry, używam tylko broni białej), ale jest zwyczajnie NIEDOPRACOWANY i ZABUGOWANY. I nikt mi nie wmówi, że 4 potwory gryzące mnie tak, że nie mogę zrobić kroku czy machnąć mieczem jest ŚWIADOMĄ i CELOWĄ częścią wizji twórczej... Dla mnie to jest zwykły brak kasy/czasu/umiejętności/pomysłu/chęci - czegokolwiek. Na pewno nie jest to coś normalnego.
Dygresja: Wiem że PB to stosunkowo niewielkie studio i nie mają takich możliwości jak np. Blizzard. Niemniej tu chodzi o pieniądze (moje własne), więc nie ma miejsca na sentymenty. Zaczniesz na siebie zarabiać to zrozumiesz - ale to tak na marginesie.
|
|
Góra |
|
 |
zdzichu
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 19:57 |
|
Casual |
 |
|
Crow napisał(a): Merytoryk? Jakieś nowe słowo?
Sam (tym co piszesz) przyznajesz mi rację... Skoro system walki bronią białą wykazuje skuteczność jedynie jeden na jednego (i tylko w walce z ludźmi), a we wszystkich pozostałych przypadkach (jakieś 90-95% gry) jest niewystarczający i wymaga wsparcia broni palnej/voodoo, to łatwo wyciągnąć oczywiste wnioski. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie system, którego mogę z powodzeniem używać raz na 5 godzin gry, jest totalnym niewypałem. T. Nie przyznaje Ci racji, bo mozna przejść grę jako Pirat-Pirat  Cwaniactwo (Papuga!)+Wytrzymalość+Pistolet+Szabla-oczywiście gramy wtedy po stronie VooDoo, żeby miec radochę z tych "przejęć innych postaci" i zeby do muszkietu nie kusiło  Ja caly czas gram Szablą-WSZYSTKIE walki a VooDoo sluży tylko jako pomoc/dopalacz (przy tych trudniejszych). Sam odwracasz kota ogonem- daj mi juz wreszcie spokojnie grać  G...zik tam wiesz- Szczurze lądowy! haha 
|
|
Góra |
|
 |
Crow
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 20:01 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
A kto Ci każe odpisywać? To jest forum i nie tobie decydować kto, co i kiedy będzie pisać. Nie chcesz dyskutować to nie. Ja będę pisać tak długo, jak długo mam ochotę.
|
|
Góra |
|
 |
zdzichu
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 20:09 |
|
Casual |
 |
|
Crow napisał(a): A kto Ci każe odpisywać? To jest forum i nie tobie decydować kto, co i kiedy będzie pisać. Nie chcesz dyskutować to nie. Ja będę pisać tak długo, jak długo mam ochotę. A to szkoda- bo zanosi się na permanentną grafomanie...haha 
|
|
Góra |
|
 |
Crow
|
Tytuł: Re: Wrażenia z gry w porównaniu do pierwszej części. Napisane: 04 maja 2012, 20:15 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
Do słownika chłopcze - marsz! Może wtedy przestaniesz używasz słów, których nie rozumiesz/nie istnieją...
|
|
Góra |
|
 |