|
Autor |
Wiadomość |
Voodoo
|
Tytuł: Easter Egg Napisane: 03 maja 2012, 10:08 |
|
Casual |
 |
|
Easter Egg - to różnego rodzaju nawiązanie do rzeczywistości (także wirtualnej) zamieszczone przez twórców Gothica w kolejnych jego częściach. Ma ono najczęściej za zadanie rozbawiać gracza. Mogą nawiązywać do filmów, literatury, sławnych postaci, autentycznych wydarzeń, etc. Czy wy zauważyliście w Risen 2 jakiś easter egg? Myślę, że dobrym przykładem będzie:
- Jack - postać ta to już obowiązek przy każdej części gry mieliśmy w Gothic 2 Jacka, którego wieża znajdowała się przy mieście Khorinis, w Gothic 3 Jacka latarnika przy Ardei - wiosce rybackiej (nie wiem tylko co do G3:ZB i Arcanii + dodatku. Tak też w Risen w Harbor był Jack z wieżą, tak też w R2 na Tacariqui jest latarnik Jack. Jest także inny latarnik Mac na Antiqui (chyba pierwszy bez imienia Jack). - Jack Aligator - nie wiem czy wiecie, ale gdy zabijemy wystarczającą ilość aligatorów w R2 też pojawia się osiągnięcie Jack Aligator czyli wyraźne nawiązanie do gry G2: NK gdzie tam występował taki osobnik, który zyskał taki przydomek często polując w przeszłości na aligatory. - Tetriandoch - z hasłem tym mogliśmy już się zapoznać w Gothic 1, tak samo jest w Risen 1 gdy przy jakiejś okoliczności (nie pamiętam jakiej) mówimy to hasło. Tak samo jest z Risen 2 przed wrotami do skarbu Garcii na Antiqui możemy wypowiedzieć to hasło.
Plus jeszcze znalazłem jakąś skałę, która przypomniała mi ogromną skałę z tarczą w Risen 1 , oczywiście ta tutaj jej sporo mniejsza. No i nie wiem czy to do plusa, ale możemy spotkać w Risen 2 piratów, którzy mogloby nam się wydawać nawiązują do Gothic 2 NK, a mianowicie: Greg - Gregorius Emanuel Stalowobrody, Morgan (pirat) - Morgan (pirat - sternik), Bill (pirat) - Bill (pirat) Piszcie jakie wy znaleźliście.
|
|
Góra |
|
 |
|
krzychor
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 03 maja 2012, 13:43 |
|
Casual |
 |
|
na razie jedyny to nie w grze, tylko z opisu Stalowobrodego. Plądrował on Zapomniane Krainy i Khorini:)
|
|
Góra |
|
 |
uniden
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 04 maja 2012, 00:29 |
|
Casual |
 |
|
zauważyłem tylko ze Pirania lubi ptaki Gothic 2 główny przeciwnik Kruk Risen 2 jeden z przeciwników Wrona
|
|
Góra |
|
 |
IKSWID
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 04 maja 2012, 01:48 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
W Risenie 2 znajdziemy multum takich rzeczy, z tego co pamiętam Carlos, też był w gothic 3, bodajże w Bakaresh. Występował również w Gothic 2 NK jako bandyta.
|
|
Góra |
|
 |
Crow
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 04 maja 2012, 11:32 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
1. Znalazłem fajną książkę w archiwach Caldery: "Wszystko co powinieneś wiedzieć o magii runicznej". Brzmi znajomo?  . Po jej przeczytaniu, bohater stwierdza: "Archaiczne" ;P. 2. Raz gdy chciałem skorzystać z kowadła, bohater krzyknął "Jak?! Ja stara dupa jestem..."  . A tak poza tym podobają mi się teksty z gry (choć nie są to strice easter eggi). Np. dialog Bezimiennego z Patty: Patty: Załoga ma już dość Twojego małego, bluźniącego towarzysza (chodziło jej oczywiście o Jaffara). Bezimienny: Daj spokój Patty, nie jesteś taka mała :]. I ten dowcip karczmarza z Antigui: Co to jest: Spocone, zarośnięte i lata między majtkami? Znacie odpowiedz?  .
|
|
Góra |
|
 |
IKSWID
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 04 maja 2012, 13:55 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
Bosman 
|
|
Góra |
|
 |
Atrion
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 06 maja 2012, 07:14 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
 |
|
A Crusoe?  Nawiązanie do Robinsona Crusoe 
|
|
Góra |
|
 |
Capslol
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 06 maja 2012, 16:05 |
|
Casual |
 |
|
Na Tacarigui jest kowal Stone, w G1 też był taki
|
|
Góra |
|
 |
Atrion
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 06 maja 2012, 16:22 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
 |
|
Takich imion ja bym nie nazwał easter eggami, bo PB ma kilkanaście ulubionych imion, które ochoczo implementują w swoich grach. Oczywiście poza Wroną (nawiązanie do kruka) i osiągnięciem Jack Aligator 
|
|
Góra |
|
 |
IKSWID
|
Tytuł: Re: Easter Egg Napisane: 06 maja 2012, 16:40 |
|
Pierwszy gamepad |
 |
|
hmm a jakieś powiązania może piratów z gothic 2 nk do risen 2 ?
|
|
Góra |
|
 |