Teraz jest 17 gru 2018, 01:56


Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 9 ]
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 01 sie 2014, 08:37 
Casual
Casual

Dołączył(a): 01 sie 2014, 08:20
Posty: 4
Witam.
Nie znalazłem nigdzie rozwiązania mojego problemu, więc piszę nowy temat.
Niedawno zakupiłem przez Origin Mass Effect Trilogy.
Odpalam ME1- super. Grafika nie urywa głowy co prawda, ale stabilnie i płynnie wszystko chodzi.
Rzut oka na ME3(ze względu na multiplayer'a)- pięknie. Stabilne 60fps.
Po przejściu ME1 postanawiam zagrać na importowanym Shepardzie w 2-kę i... klapa. Stabilne 5fps do 10 w skokach, CZASAMI podczas rozmów skoki do 20fps.
I teraz pytanie: o co tu chodzi?
Sterowniki- zaktualizowane, system- przeskanowany pod kątem właściwie wszystkiego, kilka reinstalacji, najniższe ustawienia grafiki i nadal nic. Przez chwilę nawet myślałem, że to przez importowaną postać(akt desperacji), ale metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że to nie to.
Sprzęt:
Acer Aspire 7750G(tak, wiem, laptop)
Windows 7 64-bitowy
Intel Core i5- 2450M 2.5GHz(4-rdzeniowy)
Karta graficzna AMD Radeon HD 7670M 1GB
RAM DDR3 4GB
Tak więc spokojnie spełnia minimalne oraz optymalne wymagania.
Najbardziej zastanawiające jest to, że gry takie jak ME3, BF3 chodzą na najwyższych ustawieniach przy stabilnych 60fps i nawet przy najcięższych wymianach ognia sporadycznie zdarzają się jedynie krótkie(2-3s) zacięcia lub chwilowe spadki fps. Gdy walka nieco zelżeje, wszystko natychmiast wraca do normy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 04 sie 2014, 22:17 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2013, 10:41
Posty: 212
Lokalizacja: Lublin
Gra w: Mass Effect 1, 2, 3 Left 4 Dead 2. Need for Speed i wszystko co nie jest nudną strategią
Hmm to dziwne... zwłaszcza, że prędzej bym się spodziewał, że to jednak ME3 powinien mieć spadki (w końcu nowsza produkcja) a tu takie zaskoczenie. To, że laptop to jeszcze nie ma nic aż tak do rzeczy jak ma mocne bebechy to da sobie radę (mój Z580 traci na wydajności jeśli leci na baterii no ale to logiczne) .

Hmm jako, że Origin to raczej patche wgrane wszystkie są... ewentualnie możesz próbować opcji napraw ( może jakiś plik się zagubił). Ewentualnie upewnij się czy przypadkiem nie masz w lapku jeszcze jednej karty zintegrowanej ( Intel Graphics na przykład i tym podobne) Co mam na myśli sprawdź czy gra Ci startuje na tym Radeonie.

W przypadku GTA IV (tak ta gra jest okropnie źle zooptymalizowana) na spadki klatek pomagało czyszczenie CCleanerem. Takie parę pomysłów ode mnie - jak nic nie da daj znać będę szukał dalej szalonych pomysłów

_________________
Anyone else hungry? No?
W grobie będę spokojny!


Good evening ladies and gentelmen. Tonight's performance is brought to you by random acts of violence
To twoja wina, że pijesz za mało WINA!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 05 sie 2014, 08:18 
Casual
Casual

Dołączył(a): 01 sie 2014, 08:20
Posty: 4
Rzeczywiście jest zintegrowana karta Intel HD Graphics, ale gry wciąż obsługuje Radeon(sprawdziłem wyłączając po kolei obie karty i sprawdzając, co się stanie).

Próbowałem kilkukrotnej reinstalacji oraz naprawiania, ale też nic nie pomogło.

Cleanery też nic nie pomogły, więc obawiam się, że problem może leżeć głębiej.

Chociaż jest jeszcze jedna ważna rzecz- zaraz przed rozpoczęciem pierwszej instalacji wyskoczyło mi okienko z Origina, ale prawie od razu odruchowo je zamknąłem. Jednak zdążyłem niezbyt świadomie przeczytać jedną linijkę tekstu.
Było tam coś napisane o... chyba o niezgodności sprzętu i o tym, że w związku z tym gra może nie chodzić płynnie.
Tylko że tak jak napisałem, na przeczytanie tego sam sobie dałem niecałą sekundę, więc nie mam pewności, nie mam też pojęcia, co było napisane wyżej i niżej.
Przy reinstalacjach takie okienko już nie wyskakiwało...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 06 sie 2014, 23:33 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2013, 10:41
Posty: 212
Lokalizacja: Lublin
Gra w: Mass Effect 1, 2, 3 Left 4 Dead 2. Need for Speed i wszystko co nie jest nudną strategią
No tak na ten chwyt z integrą to się też miałem nieprzyjemność spotkać przy odpaleniu Dead Space'a 2 właśnie przez Origin - dopiero support EA mnie uświadomił heh :)

Mówisz, że próbowałeś wyłączając a próbowałeś bez wyłączania kart tylko po Bożemu z przekazaniem procesu do odpowiedniej karty? Będąc przy procesach może to głupi pomysł ale przy chodzeniu w ciemności nie zaszkodzi sprawdzić - spróbuj nastawić priorytet wyższy dla Mass Effecta 2 (menedżer zadań -> procesy)

Zrobiłem małe rozpoznanie po zagranicznych forach i trafiłem na taki sposób
Spoiler:


Sprawdź ten sposób i daj znać jak śmiga?

Ewentualnie w ostateczności można chwycić w formie testu po Game Booster'a -> może on dorzuci ekstra powera do systemu.

_________________
Anyone else hungry? No?
W grobie będę spokojny!


Good evening ladies and gentelmen. Tonight's performance is brought to you by random acts of violence
To twoja wina, że pijesz za mało WINA!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 12 sie 2014, 07:56 
Casual
Casual

Dołączył(a): 01 sie 2014, 08:20
Posty: 4
I znowu nic, zmiana priorytetu tylko pogorszyła sprawę.
Ten sposób z innych forów też niestety nie pomógł, Game Booster też nic.
Obawiam się, że rzeczywiście problem może siedzieć w tej uwadze dotyczącej sprzętu, ale -mój błąd- nie przeczytałem jej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 12 sie 2014, 16:33 
Nałogowiec
Nałogowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 kwi 2012, 22:17
Posty: 1129
Lokalizacja: Sverige
Gra w: Mass Effect 3;2;1, Skyrim, Oblivion
Oczywiście, że zmiana priorytetu procesu tylko pogorszyła sprawę. Poroniony pomysł, który mógł spowodować większe problemy niż tylko spadek wydajności.
Co prawda nie wiem jak to jest w laptopach Acera, ale w kilku innych, które mają dwie karty graficzne spotkałem się z niedziałającą automatyczną zmianą tej domyślnej. Ja rozwiązałem to tak:
- Wchodzisz do biosu i zmieniasz priorytet wyboru karty graficznej z Dynamic na Fixed (lub manual, w zależności od typu biosu)
- Restartujesz komputer i klikasz prawym na ekran. Wybierasz "Configure Switchable Graphics" - ta opcja pojawia się tylko po przełączeniu w biosie na Fixed, inaczej jest niedostępna.
- Czekasz chwilę na uruchomienie aplikacji Catalyst Control Center i ustawiasz High Performance. Możesz - jeżeli chcesz dodatkowo zaznaczyć, żeby w czasie pracy na baterii komputer korzystał jednak z karty zintegrowanej.
Od tej chwili system powinien już uruchamiać się z wykorzystaniem tej właściwej karty i gra powinna działać. Na wszelki wypadek odpisz czy pomogło, tak z ciekawości.

_________________
Origin ID: Dr_Someone

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 12 sie 2014, 22:46 
Adept analogów
Adept analogów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2013, 10:41
Posty: 212
Lokalizacja: Lublin
Gra w: Mass Effect 1, 2, 3 Left 4 Dead 2. Need for Speed i wszystko co nie jest nudną strategią
Dr_Someone - nie takie rzeczy się robiło aby gierki odpalić na normalnych warunkach - poza tym ten myk z priorytetem to pamiętam ktoś na forum EA przy Dead Space polecał gdy dźwięk się krzaczył i rzeczywiście Działało - ale, że Acer jest tak chory, że nie ma sprawnego sterowania kartami z poziomu systemu to w najgorszych snach się nie spodziewałem - człowiek uczy się przez całe życie

_________________
Anyone else hungry? No?
W grobie będę spokojny!


Good evening ladies and gentelmen. Tonight's performance is brought to you by random acts of violence
To twoja wina, że pijesz za mało WINA!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 19 sie 2014, 07:49 
Casual
Casual

Dołączył(a): 01 sie 2014, 08:20
Posty: 4
No to właśnie nie jest aż tak chory, jak można było się spodziewać. Priorytet wyboru karty jest w tym modelu domyślnie ustawiony na Fixed(chociaż nie jestem pewien, czy już kiedyś się tym nie bawiłem, w każdym razie opcję "Configure Swithable Graphics" mam już dostępną od dawna, tak samo od jakiegoś czasu mam przełączone z Dynamics na Fixed).
Poza tym, z żadną inną grą nie miałem na razie absolutnie żadnych problemów(za wyjątkiem BF'a3, ale to dopiero na grafice ultra).

Próbowałem kilkukrotnie zmieniania ustawień, niestety bez skutku.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z wydajnością i stabilnością gry.
PostNapisane: 25 sie 2014, 14:56 
Pierwsza zarwana nocka
Pierwsza zarwana nocka
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 lut 2012, 11:01
Posty: 599
Lokalizacja: Elizjum
Gra w: Seria Mass Effect, Seria Wiedźmin.
Problem z tym, że jego laptop może nie lubic się z grą. Nie które tak mają. Ja ze swoim Samsungiem miałem też kłopot z ME2 (zepsute tekstury), a w Me3 wszystko chodziło jak trzeba.

_________________
Nassana Dantius: Shepard ale ty nie żyjesz!
Shepard: Już mi lepiej.


Origin: michaledek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Napisz wątekOdpowiedz Strona 1 z 1   [ Posty: 9 ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style by Daniel St. Jules